Keleti pályaudvar
       VIII. kerület, Józsefváros, Baross tér
 
 

A Keleti pályaudvar Budapest legforgalmasabb személypályaudvara. Nevét nem a földrajzi fekvéséről kapta, hanem a keleten fekvő Erdéllyel és a Balkánnal fenntartott kapcsolat miatt. A Magyar Állami Vasúttársaság egykori központi pályaudvara Rochlitz Gyula, a csarnok vasszerkezete Feketeházy János tervei szerint épült. A munkálatok 1881-től 1884-ig tartottak.


HIRDETÉS

A pályaudvar négy fő vasútvonal kiinduló pontja és végállomása: Budapest-Győr-Bécs (1-es vonal), Budapest-Hatvan-Miskolc (80-as vonal), Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Arad (120-as vonal), Budapest–Kelebia–Belgrád (150-es vonal). A legtöbb belföldi InterCity járat végállomása, illetve a legjelentősebb nemzetközi vasúti csomópont Magyarországon. 1970 óta a 2-es metró, 2014-től pedig a 4-es metró is keresztezi. A pályaudvar a 7-es buszcsaláddal, trolibuszokkal, a 24-es villamossal, valamint számos buszjárattal is megközelíthető.

Az első vonat 1884. augusztus közepén indult el innen, az első villamos szerelvény pedig Kandó Károly tervei alapján 1932-ben. Ez Budapest legnagyobb vasúti pályaudvara. Csarnoka 42 méter széles, 188 méter hosszú, alapterülete 7500 négyzetméter, belmagassága 31,4 méter.

Az eklektikus-neoreneszánsz stílusú épület főhomlokzatát legfelül "A közlekedés allegóriája" című szoborcsoport díszíti Neptunusz és Vulcanus alakjaival (Feszler Leó vázlatai nyomán Mayer Ede és Brestyánszky Béla készítette). A két oldalsó fülkében Wattnak, a gőzgép és Stephensonnak, a gőzmozdony feltalálójának szobra áll (Vasadi Ferenc és Stróbl Alajos alkotásai). Az indulási oldal előcsarnokának freskóit Lotz Károly és Than Mór festette.


A Baross tér és a Keleti pályaudvar 1900 körül

A pályaudvar jelenleg rendkívül leromlott állapotban van. Felújítása a Baross térrel együtt fog történni, melyre már kész tervek is készültek. Az elkövetkezendő években várható a munkálatok elkezdése, melyben Európa egyik legmodernebb infrastruktúrájú pályaudvarát hozzák létre.
A pályaudvar 2011-ben felújított Lotz-terme


A Lotz-terem egy freskója

 

Adatok

 
 Tervezője: Rochlitz Gyula
                     Feketeházy János
 Építés éve: 1881-1884
 Stílusa: neoreneszánsz
 Funkciója: pályaudvar
 
 

Megközelítés

 
Keleti pályaudvar
 
Keleti pályaudvar
 
Keleti pályaudvar
 

 

Keleti pályaudvar
 
  Munkás utca
 
  Keleti pályaudvar
 
   
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!
 
 

Veszély

 
Veszélyes hely
Rablás, verekedés, késelés

 

  Hozzászólás