HIRDETÉS

Hajós Alfréd uszoda (Nemzeti Sportuszoda)
       XIII. kerület, Margitsziget

1930-ra felépült a Nemzeti Sportuszoda épülete, amelyet az 1896-ban, Athénban megrendezett első újkori Olimpia magyar úszóbajnoka, Hajós Alfréd tervezett.


HIRDETÉS

Az uszodát 1937-ben Csonka Ferenc tervei alapján két nyitott medencével bővítették. A háborúban ért bombatámadások és belövések miatt sérült épületet 1950-re sikerült csak újjáépíteni, majd a hazai úszósport fejlődésének kielégítésére 1958-ban egy sátorral beborítható medencét építettek. 1983-84-ben a fedett medenceteret fel kellett újítani, mert a magas páratartalom miatt az épület állaga folyamatosan romlott. A felújítás során a fedett uszoda egyetlen bauxitból készült részét - a nagymedencét teljesen elbontották. Helyére feszített víztükrös medence került. 1999-2002 között három ütemben végrehajtott rekonstrukciós munkák keretében a Hajós Alfréd uszoda átfogó felújítása valósult meg. Az uszoda több nemzetközi verseny színhelye napjainkban is. 2006-ban északi oldalát kibővítették, ahol több medence is helyet kapott. Az uszoda 79.242 m2-en terül el. Az épület 4 szintes, 8 medencével, amelyből 4 tanmedence, üzemel. Az uszoda 1975 óta viseli tervezője nevét. Ma ez az ország legnagyobb vízi sport centruma, ahol a nemzeti sportolóink edzenek sporteseményeikre.

Hajós Alfréd egy budapesti zsidó családból származott, eredeti neve Guttman Arnold. Miután a Műegyetemen oklevelet szerzett, Alpár Ignáccal, majd Lechner Ödönnel dolgozott. 1907-ben nyitott önálló irodát. Sikerrel vett részt pályázatokon. Kezdetben szecessziós, majd eklektikus, később konstruktív, modern stílusban alkotott.


Az uszoda előcsarnoka

A Magyar Úszó Egyesület (MÚE) tagjaként (1894-1896) volt egyesületi sportember. Az 1896. évi nyári olimpiai játékok-on Athénban, az első újkori olimpiai játékokon 11 fokos tengeri körülmények között megrendezett versenyen megnyerte mind a 100 m-es (1:22.2) - vízből indulva -, mind pedig az 1200 m-es (18:22) - hajóról a partra úszva - gyorsúszószámot, ezzel ő szerezte a magyar sport első és második olimpiai aranyérmét. (Valójában ezüstöket, hisz az első olimpián a győztes kapott ezüst érmet, a második pedig bronzot.) Nem hivatalos Európa-bajnok, 1895-ben 100 méter gyorson, örökös magyar bajnok.


A pénztár és a büfé az előcsarnokban

Belépők

Felnőtt belépőjegy: 1800 Ft
Ifjúsági és nyugdíjas belépőjegy: 1100 Ft
Felnőtt bérlet (10 alkalom): 15900 Ft
Ifjúsági is nyugdíjas bérlet (10 alkalom): 8700 Ft
Kísérőjegy: 600 Ft
Felnőtt úszójegy: 1200 Ft
Ifjúsági és nyugdíjas úszójegy: 750 Ft
Ifjúsági és nyugdíjas úszóbérlet: 6750 Ft
Értékmegőrző: 300 Ft

   
Hajós Alfréd szobra a női, és Komjádi Béla szobra a férfi öltöző bejáratánál

    


Az előcsarnok falon lévő táblái közül: balra az első újkori olimpia úszóbajnokának és az uszoda névadójának neve (Hajós Alfréd - 1896), középen a melbourni olimpia vízilabda válogatottjának névsora (1956), jobbra pedig az atlantai és sydneyi olimpia klasszisainak nevei (Egerszegi Krisztina, Czene Attila, kovács Ágnes - 1996, 2000)

Film

2006. márciusában a Hajós Alfréd uszodában forgatták a Szabadság, szerelem című magyar film egyes jeleneteit. A szigeti uszodában az 1956. október 19-én, Moszkvában játszott szovjet-magyar találkozót forgatták, egészen pontosan annak egy részét. Az uszodában ötszáz statiszta, az akkori kornak megfelelő ruhában hallgatta az utasításokat, hol örült egy gólnak, hol szomorkodott egy kihagyott helyzet miatt.

"Gyerekként ugyan vízilabdáztam, de csak olyan hobbi szinten. Már akkor rájöttem, ez a világ egyik legdurvább sportja, és talán ez veszi a legjobban igénybe az embert" - mondta Andy Vajna, a film producere. A főhősök fiktív alakok, akiknek sorsa azonban hasonlít az 1956-os melbourne-i olimpiát nyerő csapatéra. A producer szerint a mostani pólósok nagyon jó partnerek, nem panaszkodnak, pedig napi tizenkét óra a vízben igen emberpróbáló feladat.

1956. december 6. A melbourne-i olimpia vízilabda elődöntőjében a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdenek.

A magyarok 4-0-ás vezetésénél Prokop, a szovjet center lekönyökli Zádor Ervint a magyar válogatott fiatal játékosát úgy, hogy a bőr közvetlen a szeme alatt csúnyán felreped. Ömlő vére megfesti a medence vizét. Amikor a vérző játékos végig vonul a tribün előtt, az extázisban lévő szurkolók között is elszabadulnak az indulatok, és a mérkőzést magyar győzelemmel lefújják. Az aranyérem átvétele után azonban Zádor és a fél csapat soha többet nem tér haza Magyarországra.

Freedom's Fury (A szabadság vihara)

 

Adatok

 
 Építésének éve: 1930
 Források száma: -
 Medencék száma: 6
    Fedett 25 méteres
    Fedett tanmedence
    Nyitott/ fedett műugró
    Nyitott 50 méteres
    Nyitott 33 méteres /Sátor/
    Széchy Tamás uszoda: 50 m
 Funkciója: Uszoda
 Szolgáltatások: úszás oktatás, szauna, padok, büfék, étterem, kozmetikus, szolárium, sport üzlet, jég-bár
 Nyitva tartás: Minden nap
    Hétfő - Péntek: 6:00 - 14:50
    Szombat, vasárnap: 6:00-17:50
 Telefon: 06(1)-340-4946
 Honlap: -
 
 

Megközelítés

 
Hajós Alfréd uszoda
 
     
 

Névadó

 


Hajós Alfréd
(1878-1955)
Építészmérnök, gyorsúszó, labdarúgó, labdarúgó-játékvezető, újságíró, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya, az első magyar olimpiai bajnok.

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!
  
 

Veszély

 

Veszélytelen