HIRDETÉS

Étkezés
       Étkezési szokások Budapesten

Budapesten számos étkezési lehetőség kínálkozik számunkra. A központi, belső kerületekben lépten-nyomon kávézókba, sörözőkbe, éttermekbe, falatozókba, gyorséttermekbe vagy büfékbe, sütödékbe botlunk. Elterjedtségükben nincs különbség: a pincekocsmák ugyanúgy nagy számban megtalálhatók mindenhol, mint a kínai büfék vagy az elegáns, drágább árkategóriába tartozó éttermek.


HIRDETÉS

Budapesten napjainkban sajnos alig van már kolbászsütő és kevesebb a lángos is, és annál több a sült hús, a gyros, a kínai gyorsétel. Ennek alapján elmondható, hogy színesedik a választék, de a hagyományos magyar ételért messzebb kell menni. Bőven van nyugati hatás, a franchise rendszerű hamburger éttermek, és vannak a keleti – török, kurd, balkáni, indiai, bangladesi – gyorsbüfék.

Ma már elfogadottabb az utcán enni, mint korábban, és talán az árusok, a gyorséttermek terjedésével fejlődik az utcai étkezés kultúrája. Nálunk persze sokkal több engedély, egészségügyi igazolás szükséges egy áruda beindításához, mint külföldön.

Nálunk sokszor népszerűbb a külföldi étel, mint a hazai, ezért szorulhat hátrébb a lángos, miközben már a hagyományos lángos sem a régi, hiszen rátesznek mindent, ami egyáltalán nem való rá. Ilyen például a kaviáros vagy pudingos lángos: ezzel inkább a külföldiek ízlésének szeretnének megfelelni, semmint a hagyományos magyar ételt népszerűsíteni a hazánkba látogatók számára.

A lakosság, főleg a nyugdíjasok, a munkások és az iskolások körében roppant népszerűek a kolbászsütők és a főzeléket kínáló éttermek. Előbbi főként a húsboltokban és piacokon terjedt el, míg utóbbi leginkább a piacokon vagy a forgalmasabb közterületeken található. A főzelékes éttermek népszerűsége főleg áraikban keresendő: szinte aprópénzért kapható egy kiadós ebéd, amely nagy adag főzeléket és feltétet tartalmaz. Egy adag főzelék 350 Ft-tól, míg a feltét ugyanannyiért kapható, vagyis 6-700 Ft-ért ehetünk valamilyen főzeléket. Választékuk közepes: 3-4-féle leves és 8-10-féle főzelék közül választhatunk. Legnépszerűbbek a tökfőzelék, spenótfőzelék, krumplifőzelék, lencsefőzelék, babfőzelék, borsófőzelék és a paradicsomos húsgombóc krumplival.


A népszerű Fornetti látványpékség egy üzlete a Kálvin téri aluljáróban (kép: Varga Máté)

Főzelék

A Főzelékfaló Ételbár 1997-ben nyitotta meg első éttermét a Nagymező utcában. Ebből a kedves kis családi étkezdéből fejlődött tovább és nőtte ki magát a cég, amely jelenleg a főváros területén 10 üzlettel nyújt magas szintű gyorséttermi kiszolgálást vendégei részére. A főzelékek receptjeit, a cégtulajdonos nagymamája által továbbadott házias ötletek, tapasztalatok alapján fejlesztették a mai gyorséttermi igények nagyobb mennyiségű vendéglátására. A jellemző fűszerkeverékei, a főzelékek, a házias ételek, desszertek receptjei titkosak és védettek, ezáltal ezt a sajátos, különleges íz-világot sehol máshol nem élvezhetik a vendégek, kizárólag a Főzelékfaló üzletekben - írják magukról a tulajdonosok.

 
A Főzelékfaló Ételbár Ferenciek téri étterme

Gyorséttermek, büfék

Gyorséttermekben Budapesten sincs hiány: Mc Donald's, Burger King, Pizza Hut, KFC és a Don Pepe ugyanolyan népszerűek mint Európa más országaiban, és gyakorlatilag bárhol elérhetőek. A nem hamburger alapú gyorséttermeket Budapesten inkább a gyorsbüfék jelentik, ahol aztán árulnak mindent: sült kolbászt, lángost, gyrost, hamburgert, péksüteményeket és mindenféle szendvicset is. Ezeknél hálózatról nem beszélhetünk, így a minőség, az árak és a kényelem helyenként változik.

 
Egy utcai büfé kínálata és pizzaszeletek a Boráros téren

Utcai sütödékből és büfékből számtalan lehetőséggel találkozhatunk városnéző körútjaink során. Mivel e helyeken elsősorban az átutazó, munkába vagy iskolába rohanó emberek vásárolnak, így fontos szempont az egyszerűség és az olcsóság. Nagy általánosságban elmondható, hogy laktató terméket kínálnak, de a feltétek szegényessége miatt semmiképp sem első osztályú étekről van szó. Az utcai büfék leginkább villamos, busz, metró vagy HÉV megállókban, forgalmas közlekedési csomópontokban található, így könnyen elérhetőek.

 
Kolbászsütő pult egy húsboltban, valamint egy főzelékeket áruló étterem kínálata


Boráros téri büfésor a Petőfi híd aluljárójában


Pizza és Gyros Újpest Központban, az aluljáróban

Pékáru

Népszerűek a kis hellyel rendelkező látványpékségek is, amelyek friss, ropogós, ínycsiklandozó péksüteményeket árulnak, s amelyek illata és látványa első pillantásra rabul ejti a járókelőket. A városban szinte mindenhol beléjük botlik az ember, de leginkább a metrókijáratnál lévőket érdemes felkeresni, mert a hatalmas forgalom miatt ott nem fordulhat elő néhány percnél régebben sütött termék. A legnépszerűbb üzletek a Fornetti, a Princess és a Lipóti Pékség.

Nem hálózathoz tartozó pékségből is nagy a választék, és minden jelentősebb forgalmi ponton találkozni velük. A nagyobb terek mindegyikén van valamilyen pékség, de a élelmiszerboltok jelentős részénél is tapasztalható az ez irányú fejlődés.


A Fornetti néhány péksüteménye

 

Ázsiai konyha

Elterjedt étterem típus az Ázsiából betelepültek - legfőképp a kínaiak - által nyitott gyorséttermek és büfék, amelyek roppant népszerűek a lakosság körében, elsősorban változatosságuk és árfekvésük miatt. A budapesti éttermek áraikban és minőségükben erősen változóak, de a legtöbb esetben frissen készült étellel találkozunk elérhető áron. A kínai éttermek között találkozunk nagyobb, első osztályú étteremmel drágább árfekvésben, de a legelterjedtebb a büfé szerű kis étterem, ahol 6-700 Ft környékén ehetünk egy-egy nagyobb adag ételt.

Volt idő, mikor gyakran, napi szinten  jártam kínai gyorsbüfébe ebédelni vagy vacsorázni. Sajnos elmondható, hogy a kínai büfék többségében nem megfelelő az étel minősége, s van, hogy tegnapi maradékot adnak el másnap is. Saját tapasztalat... A fogásokat ugyan reggel készítik el, de egy-egy tegnapi darabot belecsempésznek, hogy ezzel csökkentsék a veszteséget. Ezt akkor vesszük észre, mikor például rendelünk néhány húsgombócot, amelyek közül az egyiknek váratlanul "furcsa" íze lesz - a többi között -, majd másnap jön a hasmenés. Az egyik alkalommal a kitálalt kupacból a romlott húsgombócot ettem meg legelőször, majd mikor jött a friss húsgombóc rájöttem, hogy az előzőt azért éreztem "pikánsnak", mert romlott volt. Mivel nem eszem minden nap romlott ételt, ezért nem tűnt föl, hogy az íz amit érzek romlottságra utal. És sajnálatosan ez gyakran előfordult velem, így tapasztalataim szerint minden negyedik-ötödik étteremben okoskodnak a pult mögött, vagyis rászedik az embert.

Gyros

Sok helyen árulnak gyrost, ami az eredeti török-görög gyrossal szemben nem minden esetben állja meg a helyét. A "magyar gyros" olyan találmány, amit anno még az idegen országokban járt honfitársaink lestek el az ottani büfékben, éttermekben, s hazaérkezvén a kint tapasztaltakat fordították le a saját elképzeléseik szerint. A lakókocsis gyros ezt a képet mutatja (marhával vagy csirkével, erőspistásan natúr joghurttal és grill-fűszerrel), de ha jó minőségű gyrossal szeretnénk teletömni a bendőnket, a török vagy görög éttermeket ajánljuk elsősorban. Ennek ára persze már jóval magasabb, de az íz és a minőség mindenképp kárpótol minket érte.


Gyros magyarul (kép: cotcot.hu)

A budapesti büfé szintű gyrosozók legfőbb problémája, hogy a helyiségeik kicsik és úsznak a sült hús szagában. Ez utóbbi miatt a ruhánk elkerülhetetlenül ételszagú lesz. Szerencsére a minőségi éttermek már megfelelő szagelszívóval rendelkeznek, ráadásul aki nem akar beülni, azokat az utcára nyíló kis ablakon szolgálják ki.

Mivel sokan tévedésben élnek a Gyros - döner elnevezést illetően, ezért pár dolgot fontos megemlítenünk: Döner kebab – a szó török értelmében – itthon valójában nem kapható. Az eredeti döner birkahúsból készül, fűszerei között elengedhetetlen a fahéj vagy a kardamom, szerecsendió. A hús sosem lehet teljesen száraz, egyszerre szaftos és pirult állag a kívánatos. A kenyér – pide, dürüm – ideális esetben forró lapon, frissen sül és nagyon távol áll az itthon leggyakrabban jellemző, készen kapható „pita szendvicstől”. A hús mellé tulajdonképpen bármilyen zöldség, saláta elképzelhető, számtalan változatot figyelhetünk meg Európán belül is: sült krumpli, sült padlizsán is kerülhet a dönerbe. A szószok szintén régiófüggők: a klasszikus kapros joghurtos alapon kívül a Közel-Keleten amba – savanyú mangószósz – és különböző tahini – szezámpaszta – alapú szószok, francia nyelvterületen aioli, vagy a koktélszósznál lényegesen elegánsabb nevű, mégis azzal rokon andalúz mártás.

Budapesten gyakran a török éttermek is a gyros kifejezést használják, leggyakrabban csirkéből, vagy borjúból készülő, paradicsomot, savanyúságot és salátát tartalmazó, joghurtos, vagy erős paprikával fuzionált szendvicsükre.

Ha Budapesten gyrost szeretnénk enni, a Szerájt mindig ajánlja valaki. Még akkor is, ha a Szerájban történetesen nem gyrost, hanem döner kebabot árulnak.

Szeráj
    

Ha török éttermet keresel, és nem akarsz kockáztatni, akkor a Szeráj jó választás. Az átlagos gyrososnál nagyobb a választék: itt levesek, egytál ételek, édességek széles tárháza megtalálható. Ahhoz képest, hogy gyorsétterem, kifejezetten alkalmas igazi gasztronómiai élmények beszerzésére.

 

Alapvetően a gyrosok mindegyike finom. Sok hússal és zöldséggel készül, de magas ára miatt egyre kevesebben veszik. 7-800 Ft közötti áron kapható. Mivel gázzal sütik, árát valószínűleg a gáz magas ára indokolja.

Pizza

Az utcai pizza általában frissen kapható 280-350 Ft közötti áron, ami ugyan olcsó és laktató, de a vastag tészta és a szegényes feltét miatt nem a legjobb választás. Tipikusan a kis pénztárcájú emberek egyszerű (szemfényvesztő) étke, bár egy városnéző séta alkalmával könnyed és gyors lehetőség az éhség csillapítására.

Az utcai pizza minősége és ára erős eltérést mutat, s helyenként változik. Elmondható, hogy 200 Ft alatt silány és szegényes pizzát kapunk, 3-400 Ft-ért azonban már kaphatunk kiváló minőségűt, s egy szelettől is jól lakhatunk a gazdag feltét miatt.

Lángos

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából sült lepénye. Eredetét homály fedi, de egyesek szerint török eredetű. Otthon is készíthető, de főként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják. Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös vagy a sajtos-tejfölös kivitel. Mivel olajban sütik, így meglehetősen olajos, valamint a fokhagyma miatt erősen illatozik, s épp ezért nem szokták út közben fogyasztani. Egy piaci bevásárlás közben, vagy a strandon sörözgetés közben kihagyhatatlan és feltétlenül ajánlott termék!

Kürtőskalács

A Kürtőskalács magyar specialitás, bár több más országban is készítik. A köztudat és a szájhagyomány szerint Erdélyből, Székelyföldről származik, s a székelyek ünnepi süteménye. Úgy készül, hogy fahengerre kelt tésztát tekernek, cukorba, diós cukorba, fahéjas cukorba vagy kakaós cukorba forgatják, majd faszén parazsa fölött barnára sütik. Nevét a kályhacsőről (kürtő) kapta, így hosszú "ő"-vel írjuk. Az Európai Unió a kürtőskalácsot nem ismerte el hungarikumként, mivel Szlovákia előbb jegyeztette be saját nemzeti termékeként.

Friss, helyben sütött kürtőskalácsot sajnos kevés helyen kapni, de ennek előre gyártott, csomagolt változata sok élelmiszerboltban kapható. Friss terméket általában különféle rendezvényeken árulnak.


Körtős kalács, gyros és pékáru árus a Boráros téri aluljáróban

Hamburger

A '80-as évek igazi magyar hamburgere, a kalácsra emlékeztető nagy buciban, sült marhahússal, ketchuppal és mustárral, fejes salátalevéllel, sok hagymával, uborkával, esetleg paprikával, és az igazi magyar specialitással, a savanyú káposztával.

Sokan szeretik az ún. magyar hamburgert, amely viszont több sebből is vérzik: az úgynevezett "buci" édes, ami nem passzol a hús sós ízéhez; a hús mivel előre gyártott, mélyhűtött termék, így a mérete is adott, amely minden esetben kisebb, mint a "buci". Emiatt több a "buci", mint a hamburger lényege, a hús. A hagymából, ketchupből és mustárból rendre sokkal több kerül a húsra, mint ahogy azt az étel igényelné, s ettől a "hamburger" erősen hagymás ízű, valamint létől csöpögős lesz; a káposzta pedig egyáltalán nem kéne bele, amely bár magában finom, de esetünkben abszolút kihagyható lenne. E magyar különlegesség próbálkozásnak nem rossz, de mint "hamburger" erős tulzás.

A közismert amerikai hamburgert ugyan a gyorséttermekben árulják, de van néhány magyar kezdeményezés is, amelyet feltétlenül érdemes kipróbálni:

 

  

 

 
Kürtőskalács sütés közben (balra), egy turista kürtős kalácsot eszik (jobbra)

 
Egy magyar "hamburger" (balra - retronom.hu) és egy igazi magyar lángos (jobbra)

 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek