Étkezési szokások Budapesten
       Utcai büfék, falatozók és ételféleségek
 
 

Budapesten számos étkezési lehetőség kínálkozik számunkra. A központi, belső kerületekben lépten-nyomon kávézókba, sörözőkbe, éttermekbe, falatozókba, gyorséttermekbe vagy büfékbe, sütödékbe botlunk. Elterjedtségükben nincs különbség: a pincekocsmák ugyanúgy nagy számban megtalálhatók mindenhol, mint a kínai büfék vagy az elegáns, drágább árkategóriába tartozó éttermek.


HIRDETÉS

Budapesten napjainkban sajnos alig van már kolbászsütő és kevesebb a lángos is, és annál több a sült hús, a gyros, a kínai gyorsétel. Ennek alapján elmondható, hogy színesedik a választék, de a hagyományos magyar ételért messzebb kell menni. Bőven van nyugati hatás, a franchise rendszerű hamburger éttermek, és vannak a keleti – török, kurd, balkáni, indiai, bangladesi – gyorsbüfék.

Ma már elfogadottabb az utcán enni, mint korábban, és talán az árusok, a gyorséttermek terjedésével fejlődik az utcai étkezés kultúrája. Nálunk persze sokkal több engedély, egészségügyi igazolás szükséges egy áruda beindításához, mint külföldön.

Nálunk sokszor népszerűbb a külföldi étel, mint a hazai, ezért szorulhat hátrébb a lángos, miközben már a hagyományos lángos sem a régi, hiszen rátesznek mindent, ami egyáltalán nem való rá. Ilyen például a kaviáros vagy pudingos lángos: ezzel inkább a külföldiek ízlésének szeretnének megfelelni, semmint a hagyományos magyar ételt népszerűsíteni a hazánkba látogatók számára.

A lakosság, főleg a nyugdíjasok, a munkások és az iskolások körében roppant népszerűek a kolbászsütők és a főzeléket kínáló éttermek. Előbbi főként a húsboltokban és piacokon terjedt el, míg utóbbi leginkább a piacokon vagy a forgalmasabb közterületeken található. A főzelékes éttermek népszerűsége főleg áraikban keresendő: szinte aprópénzért kapható egy kiadós ebéd, amely nagy adag főzeléket és feltétet tartalmaz. Egy adag főzelék 350 Ft-tól, míg a feltét ugyanannyiért kapható, vagyis 6-700 Ft-ért ehetünk valamilyen főzeléket. Választékuk közepes: 3-4-féle leves és 8-10-féle főzelék közül választhatunk. Legnépszerűbbek a tökfőzelék, spenótfőzelék, krumplifőzelék, lencsefőzelék, babfőzelék, borsófőzelék és a paradicsomos húsgombóc krumplival.

Gyorséttermekben Budapesten sincs hiány: Mc Donald's, Burger King, Pizza Hut, KFC ugyanolyan népszerűek mint Európa más országaiban, és gyakorlatilag bárhol elérhetőek. A nem hamburger alapú gyorséttermeket Budapesten inkább a gyorsbüfék jelentik, ahol aztán árulnak mindent: sült kolbászt, lángost, gyrost, hamburgert, péksüteményeket és mindenféle szendvicset is. Ezeknél hálózatról nem beszélhetünk, így a minőség, az árak és a kényelem helyenként változik.

Utcai sütödékből és büfékből számtalan lehetőséggel találkozhatunk városnéző körútjaink során. Mivel e helyeken elsősorban az átutazó, munkába vagy iskolába rohanó emberek vásárolnak, így fontos szempont az egyszerűség és az olcsóság. Nagy általánosságban elmondható, hogy laktató terméket kínálnak, de a feltétek szegényessége miatt semmiképp sem első osztályú étekről van szó. Az utcai büfék leginkább villamos-, busz-, metró- vagy a HÉV megállókban, vagyis forgalmas közlekedési csomópontokban találhatók, így könnyen elérhetőek mindenki számára.

 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 

 

  Pizza

A pizza - mondhatni - Budapest egyik legnépszerűbb gyorséttermi étele: mivel könnyen előállítható és viszonylag olcsón, s minden ételféleség közül ez a legváltozatosabb az összetevők szempontjából, ezért szélesebb körben kezd elterjedni az utcai árusok között. A minőség a jótól a silányig itt széles skálán mozog, de elmondható, hogy egyre inkább teret hódit a mindennapjainkban.

A pizzaárusok között egyelőre még nem beszélhetünk étteremláncokról - hiszen az utcai büfék a pizza mellett gyrost és hamburgert is árulnak -, de van már rá példa, hogy felbukkan egy-egy próbálkozó a meglehetősen nehéz piacon.

 

Ajánlott büfé

 
 Hamarosan!

 

A TRIOgroup az aluljárók egyik legismertebb gyorsbüfé-hálózata, amelynek egységei a metróvonalak mentén, a nagyobb megállókhoz vezető aluljárókban találhatók meg. Honlapjukon így mutatkoznak be: "A TRIOpizza és a TRIOburger gyorsétterem a vendéglátóiparban érdekelt TRIOgroup cégcsoport rendkívül dinamikusan fejlődő tagvállalatai. 2 év alatt 11 színvonalas és trendi üzletet nyitottunk Budapest forgalmas metró csomópontjain. A TRIOpizza és TRIOburger a gyorséttermi szektorban új filozófiát képvisel. Friss, minőségi alapanyagokból látványkonyha keretében a helyszínen készítjük ételeinket. A saját fejlesztésű pizzát, burgert és 6 féle pastat valamint a különlegesen finom gyrost és aranysárga sültkrumplit rekord idő alatt szolgáljuk ki mindig mosolygós és segítőkész kollégáinkkal".

Hogy ez mennyire helyénvaló állítás, azt ugyan a fogyasztók döntik el, de mivel rendszeresen látni a pultjaik előttvalakit, valószínűleg meg vannak vele elégedve a vevők. Ebben az is közrejátszhat, hogy egy pizzaszelet náluk csupán 199 Ft-ba kerül, ami a városban olcsónak számít. Természetesen a feltét is ehhez mérten viszonyul, azaz ne számítsunk roskadásig megpakolt szeletekre.

 

 

 

 

  Főzelék

A főzelék a magyar konyha egyik legnépszerűbb és legkedveltebb fogása: tápláló, egészséges, változatos, és nem telik el úgy hétvége, hogy valamilyen formában ne kerülne belőle asztalunkra a hétvégi ebéd során.

A háztartásokon kívül főzelékkel leginkább a piacokon és a vásárcsarnokokban találkozhatunk, de vannak olyan régen nyílt büfék is, amik kifejezetten főzelékekkel és a hozzá tartozó köretekkel foglalkoznak. Ezekben a büfékben (vagy éttermekben) pizzával, gyrossal vagy hamburgerrel nem találkozunk, mert itt minden a hagyományos magyar főzelékek körül forog. Épp ezért alakult ki az ún. "főzelékfalók" törzsközönsége, akik rendszeresen látogatják valamelyik helybéli kifőzdét. Ezen éttermek forgalma viszonylag egyenletes, bár a munkahelyi ebédszünetekben vagy az iskolai tanítás után kígyózó sorok fogadják a betérőt. A vendégek korosztály szerint három csoportra oszthatók: a felsőoktatásban résztvevők és a középkorú dolgozók után az idősekre számíthatnak leginkább a kifőzdék tulajdonosai. Épp ezért alakult ki az a helyzet, hogy kifőzdével szinte kizárólag a nagyobb oktatási intézmények környékén, vagy irodaházak mellett, illetve a piacok területén találkozunk. Míg előbbibe diákok, utóbbiba - a mindennapi bevásárlás miatt - nyugdíjasok járnak.

Bolthálózatokról - csakúgy, mint a pizzáknál - jellemzően a főzeléket áruló büfék esetében sem beszélhetünk, bár van már rá példa, hogy egy-egy vállalkozás több üzletet is nyitott a városban. Ilyen például a Főzelékfaló Ételbár is, amely magas minőségével és igényes üzleteivel méltán vált Budapest egyik legelismertebb falatozójává.

 

A Főzelékfaló Ételbár 1997-ben nyitotta meg első éttermét a Nagymező utcában. Ebből a kedves kis családi étkezdéből fejlődött tovább és nőtte ki magát a cég, amely jelenleg a főváros területén 10 üzlettel nyújt magas szintű gyorséttermi kiszolgálást vendégei részére. A főzelékek receptjeit, a cégtulajdonos nagymamája által továbbadott házias ötletek, tapasztalatok alapján fejlesztették a mai gyorséttermi igények nagyobb mennyiségű vendéglátására. A jellemző fűszerkeverékei, a főzelékek, a házias ételek, desszertek receptjei titkosak és védettek, ezáltal ezt a sajátos, különleges íz-világot sehol máshol nem élvezhetik a vendégek, kizárólag a Főzelékfaló üzletekben - írják magukról a tulajdonosok.

 
A Főzelékfaló Ételbár Ferenciek téri étterme

 

 

 

 

  Pékáru

Budapest legnépszerűbb élelmiszere a pékáru, amelyet hajnalban sütnek, s a kora reggeli órákban kerül a polcokra, hiszen a reggel iskolába vagy munkahelyre igyekvők alapvető reggelijét jelenti. A választék hihetetlenül nagy és elmondható, hogy az üzletek színvonala évről-évre emelkedik.

A pékségekbe úton-útfélen belebotlik az ember, bárhol is járjon a városban, de leginkább forgalmas útkereszteződéseknél, aluljárókban és bevásárlóközpontok mellett találkozni velük.

A hazai belföldi lisztforgalom körülbelül 850-900 ezer tonna évente. Ebből a forgalomból legfeljebb 20 százalékot tesz ki az, amit a lakosság kisebb kiszerelésben megvesz a boltokban, a maradék nagy részét pedig elsősorban a sütőipar, a pékek és a cukrászok használják fel.

Hazánkban külföldiként országosan csak az albán pékségek terjeszkednek. Ezek a sütödék annyiban alkotnak hálózatot, hogy egyrészt egyazon nemzetiségű szakemberek működtetik őket, másrészt családi klánok építettek ki sok, 2-20 üzletet üzemeltető, nehezen áttekinthető hálózatokat. A rokonságon alapuló céghálók szinte teljességgel átláthatatlanok, jó részük nem is jelenik meg a cégnyilvántartásban, gyakori, hogy külföldön - jellemzően Koszovóban és kisebb részben Albániában - bejegyzett, s így nehezen elérhető tulajdonosaik vannak, már ha ez kiderül egyáltalán. Az albán pékségek ugyan előkelő helyen szerepelnek a NAV feketelistáján adócsalás és feketefoglalkoztatás miatt, viszont a fogyasztói visszajelzések szerint pékáruik nagyon finomak, és számos olyan új terméket hoztak a hazai piacra, amelyeket eddig nem lehetett kapni. Az albán és a magyar pékségek között az a legszembetűnőbb különbség, hogy a magyarok - az előírás miatt - tesznek a kenyérre címkét, az albánok viszont kibújtak ez alól: cipónak hívják a kenyeret, és így nem ragasztanak rá címkét. Ők egyfajta kelt tésztát használnak mindenhez, nálunk előírás a vizes, a tejes, a tojással dúsított, a leveles és az omlós.

 

Ajánlott linkek

 

 

 

Népszerűek a kis hellyel rendelkező látványpékségek, amelyek friss, ropogós, ínycsiklandozó péksüteményeket árulnak, s amelyek illata és látványa első pillantásra rabul ejti a járókelőket. A városban szinte mindenhol beléjük botlik az ember, de leginkább a metrókijáratnál lévőket érdemes felkeresni, mert a hatalmas forgalom miatt ott nem fordulhat elő néhány percnél régebben sütött termék. A legnépszerűbb üzletek a Fornetti, a Princess és a Lipóti Pékség.

Nem hálózathoz tartozó pékségből is nagy a választék, és minden jelentősebb forgalmi ponton találkozni velük. A nagyobb terek mindegyikén van valamilyen pékség, de a élelmiszerboltok jelentős részénél is tapasztalható az ez irányú fejlődés.


A népszerű Fornetti látványpékség egy üzlete a Kálvin téri aluljáróban (kép: Varga Máté)

 

A Mlinar egy több, mint 100 éves múltra visszatekintő cég, amely a fagyasztott termékek mellett helyben készített, friss pékáru forgalmazásával is foglalkozik. Jelenleg 170 üzletben, több mint 1700 embert alkalmaz Közép-Kelet-Európában. A Fornetti-Princess-tengely körül hullámzó, nagy tömegben gyártott péksütemények világában nehéz igazán jót alkotni. Főleg, ha tudjuk, milyen a nagy találkozás egy kézzel készített, friss, meleg péksüteménnyel. A spenótos és sajtos burek, a hagymás kifli és a croissant mellett a Mlinarban vehetünk kenyeret, bagettet, perecet, kukoricás zsemlét, joghurtot, valamint a túró és a vajkrém rejtélyes ötvözetét, kajmakot és pizzát is. 520 és 590 forint között vannak korrekt méretű friss szendvicsek is, hét klasszikus ízben (pl. csípős kolbászos, sült húsos, mozarellás, sonkás, tojásos).

A Mlinar magyarországi terjeszkedése 2013 tavaszán indult és a vállalat céljai között szerepel 2014-ben további 20 üzlet nyitása, egyelőre csak a fővárosban.

 

 

 

A Lipóti Pékség hálózata közvetlenül 400 munkatársat foglalkoztat, de a beszállítókkal és alvállalkozókkal együtt nagyjából 1000 embernek adnak munkát. A cég éves árbevétele a bolti eladási forgalmat tekintve tavaly meghaladta a 6 milliárd forintot.

 

 

 

p

B.

 

 

 

p

B.

 

 

 

 

 

 

  Lángos

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából sült lepénye. Eredetét homály fedi, de egyesek szerint török eredetű. Otthon is készíthető, de főként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják. Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös vagy a sajtos-tejfölös kivitel. Mivel olajban sütik, így meglehetősen olajos, valamint a fokhagyma miatt erősen illatozik, s épp ezért nem szokták út közben fogyasztani. Egy piaci bevásárlás közben, vagy a strandon sörözgetés közben kihagyhatatlan és feltétlenül ajánlott termék!

 

 

 

  Kürtős kalács

A Kürtőskalács magyar specialitás, bár több más országban is készítik. A köztudat és a szájhagyomány szerint Erdélyből, Székelyföldről származik, s a székelyek ünnepi süteménye. Úgy készül, hogy fahengerre kelt tésztát tekernek, cukorba, diós cukorba, fahéjas cukorba vagy kakaós cukorba forgatják, majd faszén parazsa fölött barnára sütik. Nevét a kályhacsőről (kürtő) kapta, így hosszú "ő"-vel írjuk. Az Európai Unió a kürtőskalácsot nem ismerte el hungarikumként, mivel Szlovákia előbb jegyeztette be saját nemzeti termékeként.

Friss, helyben sütött kürtőskalácsot sajnos kevés helyen kapni, de ennek előre gyártott, csomagolt változata sok élelmiszerboltban kapható. Friss terméket általában különféle rendezvényeken árulnak.


Körtős kalács, gyros és pékáru árus a Boráros téri aluljáróban

 
Kürtőskalács sütés közben (balra), egy turista kürtős kalácsot eszik (jobbra)

 

 

 

  Tejivó

Budapesten sorra nyitnak a színes, fiatalos és hangulatos vendéglátóhelyek, amelyek szinte pillanatok alatt a város legfelkapottabb helyeit jelentik. Ilyen a Cserpes-hálózat tejivója is, amely immár 3 helyen van jelen a fővárosban: a Deák Ferenc téren, a Corvin közben és az Allee bevásárlóközpontban. A Cserpes Tejivókban minden kapható, amit reggelire vagy uzsonnára fogyasztanánk: mangalicás szendvics, túrós batyu, kakaós csiga vagy rongyos kifli, amit leönthetünk friss tejből készült szederturmixal vagy valamilyen gyümölcsjoghurttal is.

A retro-tejivók helyválasztása tökéletes, a design szintúgy, az ételek pedig egytől egyig frissek: a helyben sütött pékáru még meleg, mikor megvesszük, s a tejtermékeik is adalékanyag és tartósítószer mentesek.


A Cserpes Tejivó Deák Ferenc téri boltja (kép: HVG)

A Cserpes Tejivó üzleteiben már fagylaltot is lehet enni. A tervek szerint hamarosan mindhárom budapesti üzletben lehet majd venni az édességből, amelyet a kapuvári Rosta-család receptje alapján készítenek el. A Cserpes Tejivóban csak olyan természetes alapanyagokat használnak a fagylalt előállítása során, mint a tej, a tejszín, a tojás, a cukor, vagy a gyümölcs. Az aromát, színezéket és tartósítószereket száműzik termékeikből.

Cserpes Istvánnal tulajdonos 2013-ban az Ernst and Young Az év üzletembere díj "Merész újítója" lett, és elnyerte "az Év Üzletembere Kisalföld Presztízs" díjat is.

 

 

  Ázsiai konyha

Elterjedt étterem típus az Ázsiából betelepültek - legfőképp a kínaiak - által nyitott gyorséttermek és büfék, amelyek roppant népszerűek a lakosság körében, elsősorban változatosságuk és árfekvésük miatt. A budapesti éttermek áraikban és minőségükben erősen változóak, de a legtöbb esetben frissen készült étellel találkozunk elérhető áron. A kínai éttermek között találkozunk nagyobb, első osztályú étteremmel drágább árfekvésben, de a legelterjedtebb a büfé szerű kis étterem, ahol 6-700 Ft környékén ehetünk egy-egy nagyobb adag ételt.

Volt idő, mikor gyakran, napi szinten  jártam kínai gyorsbüfébe ebédelni vagy vacsorázni. Sajnos elmondható, hogy a kínai büfék többségében nem megfelelő az étel minősége, s van, hogy tegnapi maradékot adnak el másnap is. Saját tapasztalat... A fogásokat ugyan reggel készítik el, de egy-egy tegnapi darabot belecsempésznek, hogy ezzel csökkentsék a veszteséget. Ezt akkor vesszük észre, mikor például rendelünk néhány húsgombócot, amelyek közül az egyiknek váratlanul "furcsa" íze lesz - a többi között -, majd másnap jön a hasmenés. Az egyik alkalommal a kitálalt kupacból a romlott húsgombócot ettem meg legelőször, majd mikor jött a friss húsgombóc rájöttem, hogy az előzőt azért éreztem "pikánsnak", mert romlott volt. Mivel nem eszem minden nap romlott ételt, ezért nem tűnt föl, hogy az íz amit érzek romlottságra utal. És sajnálatosan ez gyakran előfordult velem, így tapasztalataim szerint minden negyedik-ötödik étteremben okoskodnak a pult mögött, vagyis rászedik az embert.

 

 

 

  Gyros

Sok helyen árulnak gyrost, ami az eredeti török-görög gyrossal szemben nem minden esetben állja meg a helyét. A "magyar gyros" olyan találmány, amit anno még az idegen országokban járt honfitársaink lestek el az ottani büfékben, éttermekben, s hazaérkezvén a kint tapasztaltakat fordították le a saját elképzeléseik szerint. A lakókocsis gyros ezt a képet mutatja (marhával vagy csirkével, erőspistásan natúr joghurttal és grill-fűszerrel), de ha jó minőségű gyrossal szeretnénk teletömni a bendőnket, a török vagy görög éttermeket ajánljuk elsősorban. Ennek ára persze már jóval magasabb, de az íz és a minőség mindenképp kárpótol minket érte.


Gyros magyarul (kép: cotcot.hu)

A budapesti büfé szintű gyrosozók legfőbb problémája, hogy a helyiségeik kicsik és úsznak a sült hús szagában. Ez utóbbi miatt a ruhánk elkerülhetetlenül ételszagú lesz. Szerencsére a minőségi éttermek már megfelelő szagelszívóval rendelkeznek, ráadásul aki nem akar beülni, azokat az utcára nyíló kis ablakon szolgálják ki.

Mivel sokan tévedésben élnek a Gyros - döner elnevezést illetően, ezért pár dolgot fontos megemlítenünk: Döner kebab – a szó török értelmében – itthon valójában nem kapható. Az eredeti döner birkahúsból készül, fűszerei között elengedhetetlen a fahéj vagy a kardamom, szerecsendió. A hús sosem lehet teljesen száraz, egyszerre szaftos és pirult állag a kívánatos. A kenyér – pide, dürüm – ideális esetben forró lapon, frissen sül és nagyon távol áll az itthon leggyakrabban jellemző, készen kapható „pita szendvicstől”. A hús mellé tulajdonképpen bármilyen zöldség, saláta elképzelhető, számtalan változatot figyelhetünk meg Európán belül is: sült krumpli, sült padlizsán is kerülhet a dönerbe. A szószok szintén régiófüggők: a klasszikus kapros joghurtos alapon kívül a Közel-Keleten amba – savanyú mangószósz – és különböző tahini – szezámpaszta – alapú szószok, francia nyelvterületen aioli, vagy a koktélszósznál lényegesen elegánsabb nevű, mégis azzal rokon andalúz mártás.

Budapesten gyakran a török éttermek is a gyros kifejezést használják, leggyakrabban csirkéből, vagy borjúból készülő, paradicsomot, savanyúságot és salátát tartalmazó, joghurtos, vagy erős paprikával fuzionált szendvicsükre.

Ha Budapesten gyrost szeretnénk enni, a Szerájt mindig ajánlja valaki. Még akkor is, ha a Szerájban történetesen nem gyrost, hanem döner kebabot árulnak.


Alapvetően a gyrosok mindegyike finom. Sok hússal és zöldséggel készül, de magas ára miatt egyre kevesebben veszik. 7-800 Ft közötti áron kapható. Mivel gázzal sütik, árát valószínűleg a gáz magas ára indokolja.

 

 

 

  Hamburger

A '80-as évek igazi magyar hamburgere, a kalácsra emlékeztető nagy buciban, sült marhahússal, ketchuppal és mustárral, fejes salátalevéllel, sok hagymával, uborkával, esetleg paprikával, és az igazi magyar specialitással, a savanyú káposztával.

Sokan szeretik az ún. magyar hamburgert, amely viszont több sebből is vérzik: az úgynevezett "buci" édes, ami nem passzol a hús sós ízéhez; a hús mivel előre gyártott, mélyhűtött termék, így a mérete is adott, amely minden esetben kisebb, mint a "buci". Emiatt több a "buci", mint a hamburger lényege, a hús. A hagymából, ketchupből és mustárból rendre sokkal több kerül a húsra, mint ahogy azt az étel igényelné, s ettől a "hamburger" erősen hagymás ízű, valamint létől csöpögős lesz; a káposzta pedig egyáltalán nem kéne bele, amely bár magában finom, de esetünkben abszolút kihagyható lenne. E magyar különlegesség próbálkozásnak nem rossz, de mint "hamburger" erős tulzás.

 
Egy magyar "hamburger" (balra - retronom.hu) és egy igazi magyar lángos (jobbra)

A közismert amerikai hamburgert ugyan a gyorséttermekben árulják, de van néhány magyar kezdeményezés is, amelyet feltétlenül érdemes kipróbálni:

 

 

 

  Hozzászólás