Általános információk
       Fontos tudnivalók Budapest mindennapjairól
 
 


HIRDETÉS

Vásárlás
     

Budapest kereskedelmének legnagyobb része a bevásárlóközpontok, piacok és a kisboltok között oszlik el. A 18 bevásárlóközpont leginkább forgalmas csomópontok mentén található, míg a 10-nél is több vásárcsarnok és piac a történelmi lakónegyedek közelében vagy központjában.     

 
Étkezés
     

Budapesten számos étkezési lehetőség kínálkozik számunkra. A központi, belső kerületekben lépten-nyomon kávézókba, sörözőkbe, éttermekbe, falatozókba, gyorséttermekbe vagy büfékbe, sütödékbe botlunk. Elterjedtségükben nincs különbség: a pincekocsmák ugyanúgy nagy számban megtalálhatók mindenhol, mint a kínai büfék vagy az elegáns, drágább árkategóriába tartozó éttermek.

 
Pénz
     

A magyar forint (jele: Ft, ISO-kódja: HUF) 1946. augusztus 1. óta Magyarország hivatalos fizetőeszköze. 2008. február 26-a óta a forint szabadon lebeg rugalmas árfolyamrendszerben. A magyar forint pénzjegyei a jelenleg hivatalos készpénzállomány részét képezik. Valamennyi forintpénzjegy a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott bankjegy.

 
Közbiztonság
     

Az elmúlt években Budapesten 226 ezer bűncselekményt regisztráltak, azaz százezer lakosra számítva mintegy tizenkétezer ügy jut. Ez a szám rendkívül magas, és döntő többségét a viszonylag kis kárértékű vagyon elleni bűncselekmények teszik ki. A nemzetközi összehasonlításból azonban kiderül, hogy a magyar statisztika több szempontból európai viszonylatban is kimagaslóan jónak mondható.

 
Orvosi ellátás
     

Az alábbiakban megtudhatja, hogy hová kell mennie, ha valamilyen betegség vagy baleset éri budapesti tartózkodása idején.

 
Nagykövetségek
     

Országok magyarországi képviseletei.

 
Időjárás
     

Budapest a mérsékelt égöv alatt helyezkedik el, kontinentális éghajlatú város, az éves középhőmérséklet 11,0 °C. A július a legmelegebb hónap, a havi középhőmérséklet ekkor a 21°C-ot is megközelíti. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet (40,7 °C) 2007. július 20-án regisztrálták. A leghidegebb hónap január, ilyenkor az átlagértékek -1,6 °C körül alakulnak.

 
Ünnepek
     

Budapest számtalan rendezvénye és fesztiválja közül kiemelkednek az állam által szervezett, nagy jelentőségű nemzeti ünnepek, amelyek Magyarország történelmének legjelentősebb eseményeit idézik fel évről-évre.

 
TV / Rádió
     

Magyarországon és Budapesten számos televízió-társaság van, amelyeket analóg, digitális és kábeles vételi lehetőségekkel nézhetünk. A magyar állami televízió az MTV (Magyar Televízió), amely az m1 és m2-es csatornákat sugározza. Az m1 meghatározó hír- és magazinműsorai továbbra is stabil nézettséget hoznak a csatornának.

 
Posta
     

A Magyar Posta Zrt. állami tulajdonban lévő vállalat, mely Magyarország postaforgalmát bonyolítja le. A Magyar Posta a levél- és csomagküldemények felvétele mellett pénzforgalmi szolgáltatásokat is nyújt, illetve kereskedelmi tevékenységet is végez. A vállalat ezenfelül marketing szolgáltatásokat, folyószámla- és hitelszolgáltatásokat és biztosítást is kínál.

 
Dohányzás
     

A  dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól.

 

 

 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás