Tv, Rádió
       Magyarország állami Tv és rádiócsatornái
 
 

A Magyar Televízió magyar nemzeti közszolgálati televíziós intézmény, amely jelenleg két televíziós csatornát működtet: az M1-et, és az M2-t. A Magyar Rádió Zrt. (MR) Magyarországon működő állami közszolgálati rádióadó. Műsora földfelszíni rádiókészülékkel vagy műholdon és Interneten keresztül is hallgatható a nap 24 órájában.


HIRDETÉS

Magyarországon és Budapesten számos televízió-társaság van, amelyeket analóg, digitális és kábeles vételi lehetőségekkel nézhetünk.

A magyar állami televízió az MTV (Magyar Televízió), amely az m1 és m2-es csatornákat sugározza. Az m1 meghatározó hír- és magazinműsorai továbbra is stabil nézettséget hoznak a csatornának. A Híradó 19.30-kor kezdődő esti kiadása esténként közel 1 millió nézőt ér el. (Wikipédia)

Magyar műholdas csatorna a Duna TV, amely 1992. december 24-én kezdte meg adását. Adásai, megőrizve hagyományosan magas színvonalú hír- és kulturális műsorait, nemzetösszetartó erejét, a jelen kihívásaihoz jobban igazodó, dinamikus műsorpolitikával szolgálja hazai és határon túli nézőit.

A műsort műholdakról sugározzák, a csatorna adása eredetileg Európa területén volt fogható, majd 2004 karácsonyán Észak-Amerikában és Ausztráliában is lehetővé tették a vételét. Európában a Thor 5, Észak-Amerikában a Galaxy 19, Dél-Amerikában az NSS 806, Ausztráliában és Új-Zélandon az Optus D2 műholdról sugározták, de 2009. július 22. óta az amerikai és ausztráliai sugárzásban felváltotta testvércsatornája, a Duna II. Autonómia. A Duna Televízió I. csatornája így most ismét csak Európában műholdról, ill. Magyarországon a földi digitális platformon érhető el. Magyarországon az összes kábeltelevízió szolgáltatási csomagjában megtalálható. Számos műsora elérhető az Interneten – a csatorna honlapjáról stream video formájában.

Ezenkívül több kereskedelmi televízió műsora is látható.


A Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornájának korábbi logói,
valamint a Duna Televízió korábbi emblémája


A Magyar Televízió jelenlegi logói

A Magyar Rádió Zrt. (MR) Magyarországon működő állami közszolgálati rádióadó. Műsora földfelszíni rádiókészülékkel vagy műholdon és interneten keresztül is hallgatható a nap 24 órájában.

 Az MR1-Kossuth Rádió a hírek és a közélet csatornája. Itt szól naponta a rádió legnépszerűbb műsora, a Krónika című hírmagazin, amely mindennap délben, 15.00 órakor, 17.30 perctől és 22.00 órakor hallható. A rádió Középhullámon (KH), Ultrarövidhullámon (URH-CCIR), rövidhullámon (6025 kHz, 6–18 óráig) és a Thor 5 (Antenna Hungária digitális multiplex) műholdon is fogható.

 Az MR2-Petőfi Rádió könnyűzenét és szórakoztató háttérműsorokat közvetít. A magyar rádió leghallgatottabb rádiója. URH-CCIR sávban, valamint a Thor 5-ös műholdon fogható.

 Az MR3-Bartók Rádió komolyzenét és irodalmi műveket sugároz. URH-CCIR frekvencián és az Eurobird 9A-as műholdon fogható.

 Az MR4 a Nemzetiségi adások csatornája. Adása 2007. február 1-jén kezdődött, mikor a keleti normás ultrarövidhullámú (URH-OIRT) műsorszórás, így a nemzetiségi műsorok sugárzása az újonnan indult MR4 nevű adón történik, amely középhullámon, 873 és 1188 kHz-en valamint műholdon fogható.

 Az MR5 a Parlamenti adások közvetítését sugározza, amely műholdon és Interneten hallgatható.

 Az MR6 a Régió rádiója. A Magyar Rádió regionális adásainak összefoglaló neve.

 Az MR7 a Dalok és dallamok online rádiója. Jelenleg kétóránként népzenét, négyóránként nótát és operett műveket közvetít. Adása 2009. december 18.-án indult, mint internetes népzene, nóta és operett zenével foglalkozó rádióscsatorna.

Mindegyik adó hallgatható az Interneten is, a Magyar Rádió honlapján.


A Magyar Rádió csatornáinak korábbi logói


A Magyar Rádió csatornáinak jelenlegi logói

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 

 

  Hozzászólás