Vásárlás
       Vásárlási lehetőségek Budapesten
 
 

Budapest kereskedelmének legnagyobb része a bevásárlóközpontok, piacok és a kisboltok között oszlik el. A 19 bevásárlóközpont leginkább forgalmas csomópontok mentén található, míg a 10-nél is több vásárcsarnok és piac a történelmi lakónegyedek közelében vagy központjában.


HIRDETÉS

Vásárcsarnokok
   

A vásárcsarnokok és piacok önálló önkormányzati tulajdonú intézményként biztosítják a termelő és a vásárló közötti közvetlen kapcsolatot, amely által létrejött ár- és minőségellenőrzés a kereskedelem egyik kulcsfontosságú eleme. Budapesten ezen épülettípus a modern építészet előfutáraként jelent meg, ezáltal így számos helyen kapható lett a friss és megbízható minőségű élelmiszer.

 
Bevásárlóközpontok
   

Budapest központi részein és nagyobb forgalmú csomópontjain, valamint egyes külső kerületekben is rátalálhatunk egy-egy bevásárlóközpontra, amelyek a város leginkább látogatott létesítményeinek tartható. Itt leginkább divat és műszaki boltokat találunk.

 

Általános információk

Az első bevásárlóközpontot 1996-ban adták át Budapesten, s azóta szinte évente nyílt meg egy-egy a város forgalmasabb helyein, amelyek gyökeresen változtatták meg a város kiskereskedelmét és vásárlási szokásait. A felépült központok környékén sorra zártak be a kiskereskedelmi egységek, s voltak kénytelenek beköltözni a bevásárlóközpontokba, amelyek viszont központi fekvésük és az általuk nyújtott kényelem miatt a városi élet meghatározó elemeivé váltak. Boltjaikban leginkább a nyugaton is ismert márkákat forgalmazzák, amelyet leginkább a divatra éhes fiatalok vásárolnak meg.

Mivel Budapest régi, klasszikusnak mondható mozi-hálózata gyakorlatilag megszűnt, a plázákban nyitották meg a mai kor ízlésének leginkább megfelelő, kényelmes, nagy tömegeket befogadó mozijait.

A boltok, mozik, kávézók és éttermek által a bevásárlóközpontok közkedvelt találkozóhelyekké váltak. Köztük a legnépszerűbbek a Duna Pláza, a Mammut, a WestEnd és a Campona.

Budapest hagyományos vásárlási lehetőségei a piacok. Népszerűségük annak ellenére töretlen, hogy számtalan szuper-market nyílt a városban. Ezeket két csoportba sorolhatjuk: látványosabbak a vásárcsarnokok, amelyek műemléki védettségű épületekben foglalnak helyet, de valamivel olcsóbbak a szabadtéri piacok, ahol környékbeli termelőktől vehetünk többnyire szabadon termesztett, vegyszermentes árut. E helyeken leginkább élelmiszert árulnak, de helyenként konyhafelszerelést és növényeket is kapni. Finom, házilag készült magyaros ételek (lángos, hurka, sült kolbász) minden budapesti piacon kaphatók, de kisebb ajándékokat is kereshetünk itt szeretteink részére. Legnépszerűbb piacok a Központi Vásárcsarnok, a Rákóczi téri, a Hold utcai, a Klauzál téri és a Fehérvári úti vásárcsarnokok.

A kisebb élelmiszerboltok általában 7 órától nyitnak, hogy a munkába indulók is megvehessék a reggelire vagy ebédre valót, míg a bevásárlóközpontok egységesen 10-től 21 óráig, hétvégén 10-től 18 óráig vannak nyitva.

Budapesten számos kínai piac is megnyílt a rendszerváltás óta. Ezeket az alacsonyabb keresetű városlakók keresik fel leginkább, mert míg minőségben ugyanazt adják a bevásárlóközpontokban található termékekhez képest, addig áraikban töredéke azoknál. Legnépszerűbb az Asia Center és az újpesti kínai piac. Más kínai piacok látogatását biztonsági okok miatt a honlap szerkesztői nem ajánlják!

A mindennapi megélhetéshez szükséges vásárlást azonban nem az előbbiek, hanem a külvárosi hipermarketek és a lakóövezetek kisebb-nagyobb boltjai bonyolítják le. A nyugati példákkal ellentétben Magyarországon nem bevándorlók üzemeltetik a lakóházak aljában lévő élelmiszerboltokat, hanem magyar vállalkozók, akik vagy egyedileg, vagy egy üzletlánc tagjaként vezetik boltjaikat.

Magyarországon a legtöbb nyugati üzletlánc jelen van, de ezek vagy hosszú utazással, vagy csak nehézkesen érhetők el. A leginkább elterjedt bolthálózatok mind magyar tulajdonban vannak: ilyen a CBA és a Reál üzlethálózata, amelyek nemcsak olcsóbbak a piacon jelenlévő üzleteknél, de saját csomagolású termékeikkel a választék is nagyobb. A leginkább népszerűbb és elterjedtebb a CBA boltjai.

     
A magyar CBA és a REÁL üzletlánc logói

Budapesten számos régiségkereskedő bolt létezik, ahol az ócskaságoktól kezdve, a mások által vacaknak gondolt apróságokon túl egészen a milliós értékű antik tárgyakig bármi kapható. A leginkább ismert lelőhelyek a Falk Miksa utca környékének régiségboltjai (az Országháztól északra eső terület), valamint a Blaha Lujza tértől nyugatra, a régi zsidónegyed kereskedései. A boltok kialakítása teljesen egyedi: van olyan bolt, ahová egynél több ember alig fér be az eladótér piciny méretéből adódóan, de van olyan bolt is, aminek árukészletéből akár egy palota is berendezhető lehetne. Egyes üzletek specializálódtak, például ékszerkereskedelemre vagy a keleti művészetekre, de a legtöbb boltban a festményektől a szőnyegeken át az ezüsttárgyakig minden kapható. Más helyek egy kiválasztott művész munkáit kínálják, vagy egy konkrét művészeti irányzatot támogatnak. Gyakran rendeznek egyedülálló kiállításokat is, amellyel népszerűsítik a Falk Miksa utcát, hiszen a műértő közönségnek van kedve vásárolni.

Antikváriumok is szép számmal előfordulnak a városban, ahol régi könyvek és térképek között válogathatunk. Ennek egyik lelőhelye a Kiskörút (Múzeum körút) Astoria és Kálvin tér közötti szakaszán van, ahol számos könyvesbolt kínálja ritkaságait. A Nemzeti Múzeummal szembeni oldalon, a Múzeum krt. 13-15. alatt található a Központi Antikvárium, ahol magyar és idegen nyelvű útikönyvek is kaphatók.

Másik híres régiségpiac az Ecseri piac, amely az apró porcelánfiguráktól a szecessziós bútorokig, a régi üdvözlőlapoktól az ezüst zsebóráig, a szocializmus negyven évének sajátos kultusztárgyaiig szinte mindent kínál. Régi és új, gazdag és szegény, szép és meghatóan csúnya tárgyak keverednek itt, hogy sajátságos képet adjanak egy nagyváros múltjáról. Az Ecseri piacra szombat reggel érdemes kilátogatni, mert akkor minden árus a helyén van és valamennyi üzletet nyitva találunk. Gyűjtőnek, nézelődőnek, hazavinni való emléktárgyat keresőnek egyaránt kincseskamra a budapesti bolhapiac. Megközelíthető a Boráros térről 54-es vagy 55-ös autóbusszal.

Budapest egyik legnépszerűbb sétaútja a Nagykörút mentén vezet, ahol számos boltot vehetünk szemügyre. Itt nem csak vásárolhatunk, de ehetünk is, hiszen számos étterem, büfé, kávézó és söröző található meg rajta.

A Nagykörút Budapest egyik leghosszabb útja: 4115 méter hosszú és 45 méter széles, valamint 5 kerületen halad át, amelyekről az egyes szakaszok kapták neveiket (Erzsébet körút, Teréz körút, József körút és Ferenc körút). A nagykörúti üzletekre a kis alapterület és az egyéni kínálat a jellemző. A Nagykörút építése az 1870-es években kezdődött, és 1906-ra készült el teljesen. A város fejlődésében kiemelkedő szerepet töltött be, összekötvén az addig egymástól teljesen elkülönült városrészeket. Ezen az úton fut Budapest legfontosabb villamosvonala is, a 4-es és a 6-os, amelyek-kel körbeutazhatjuk a történelmi városmagot.

Folytatjuk!

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás