Budapest jelképei
       Budapest neve, címere és zászlaja
 
 


HIRDETÉS

Budapest neve
  

Budapestet a reformkor óta nevezik ezen a néven, bár régebben a Pest-Buda címmel illették. Ennek legfőbb oka Pest területi előnye, illetve annak sokkal inkább magyarlakta mivolta volt. 1872-ben választották a Budapest nevet a három egyesített településnek, Ó-Budának, Budának és Pestnek. Azonban a három városrész nevének érdekes az eredete.  

 
Budapest címere
  

A főváros gótikus, vörös színű címerpajzsát, a Dunát jelképező ezüstszínű, hullámos szalag választja ketté. A pajzs felső mezejében Pestet jelképező egytornyú, egykapus, aranyszínű vár, míg az alsó mezejében Budát és Óbudát jelképező háromtornyú, kétkapus, aranyszínű vár lebeg. Mindkét vár kapuja nyitott, bejáratának háttere égszínkék.

 
Budapest zászlaja
  

Budapest zászlaja érdekes módon nagyon hasonlít Románia zászlajához, ugyanis mindkettőn a kék, sárga, piros szín található. Azonban amíg a román zászlón függőleges csíkozású, addig fővárosunk zászlaján vízszintesen vannak a sávok, és a színek sorrendje fentről lefelé: piros, sárga, kék. Emellett Budapest zászlaján szerepel a város címere is.

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!
 

 

  Hozzászólás