Közlekedés komppal
       Komp és révátkelők a Dunán
 
 

A komp folyókon, tavakon, vagy tengeren történő átkelésre szolgáló közlekedési eszköz, különleges hajó, amit személyek, állatok és különböző járművek szállítására használnak. Folyókon kompot legtöbbször ott használnak, ahol a forgalom nem teszi szükségessé állandó híd megépítését vagy a híd építése nem gazdaságos. A szállítási feladatnak megfelelően van: személyszállító komp, teherkomp (elsősorban gépjárművek szállítására) és vasúti komp. A rév folyókon, tavakon létesített védett kikötők, melyekben általában a két part közötti átkelésekhez használt hajók, csónakok, kompok kötnek ki. Itt folyik az áruk ki- és berakodása, és az utasok felszállása is.


HIRDETÉS

A török hódoltságból felszabadult Buda és Pest között megsemmisült a korábban a törökök által épített és fenntartott hajóhíd. Ennek helyettesítésére létesítettek repülőhidat (másodikként a pozsonyi után) nem sokkal az ostromot követően először a mai Erzsébet híd, majd a Lánchíd helyén. Ez a repülőhíd 750 méter hosszú kötélre volt lehorgonyozva, melyet hét ladik tartott a víz felszínén. A kötelet körülbelül a Batthányi téri Szent Anna templom magasságában horgonyozták le a Duna meder közepére. A komp maga két hajótest között ácsolt fedélzetből állt, melyre 3-4 lovaskocsi és 300 utas is felfért. A XVIII. század megnövekedett forgalmát a repülőhíd már nem tudta ellátni, ezért ismét hajóhidat építettek a két város között, melyet csak a Lánchíd megnyitása tett feleslegessé.

A Dunán Gombos és Erdőd között a vasútforgalmat 1910-ig gőzkomppal bonyolították le. A vasúti sínpár egészen a Dunáig vezetett, a mozdony a szerelvényt a Dunáig húzta, majd a vagonokat a kompra vontatták. A gőzkomp egyszerre 5-8 vagont vihetett át a folyón, attól függően, hogy nyitott személykocsikból vagy tehervagonokból állt a szerelvény. A komp 6-8 perc alatt vitte át a vagonokat.

Folytatjuk!
 

Komp és rév menetrend
    

Az alábbi menetrend azoknak szól, akik a Szentendrei-szigeten, illetve Szigetmonostoron vagy Horányban laknak, illetve oda szeretnének utazni. Az alábbi térképen minden csatlakozási pontot megnézhetnek: ha a megjelölt részre ráklikkelnek, felugró ablakban nézhetik meg a lehetőségeket!

 
 


Pócsmegyer - Leányfalu rév (Szentendrei-sziget)

Az eddig Soroksári révként ismert, a XXI. és a XXIII. kerületet a Dunán át összekötő kompjárat 2014. március 15-étől D14-es számjelzésű hajójáratként közlekedik. Az újításnak köszönhetően a komp immár a BKK tarifarendszerbe integráltan szolgálja a fővárosi utazóközönséget, tehát Budapest-bérlettel és napijegy típusú jegyekkel is igénybe lehet venni a kompot.

A D14-es járat Csepel-Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között szeli át a Dunát hétköznapokon 7:00–20:00 között 30 percenként, hétvégén pedig 7:25-kor, majd 8:00–20:00 között 30 percenként. Az átkelni kívánó utasaink a járaton minden Budapest-bérlettel és egyébként érvényes napijegy típusú jegyekkel (Budapest 24 órás jeggyel, Budapest csoportos 24 órás jeggyel, Budapest 72 órás jeggyel, Budapest hetijeggyel, 5/30 BKK napijeggyel, kedvezményes csoportos tanulójeggyel), illetve a D14-es hajóra vásárolt személyjeggyel utazhatnak. A kompon szállítani kívánt járművekre személy- vagy tehergépkocsijegyet, illetve kerékpár- vagy motorkerékpárjegyet kell váltani, amely jegy nem tartalmazza a járművel utazó személyek viteldíját. A személygépkocsik szállításáért 420, a 3,5 tonna alatti tehergépkocsikért 1050, a 3,5 tonna felettiekért 1750, a kerékpárokért 170, míg a motorkerékpárokért 290 forintot kell fizetni.


A csepeli komp útvonala térképen (kép: BKK)

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!
 


A horányi komp nyáron, reggeli ködben

 

  Hozzászólás