Szórakozás és kikapcsolódás
       Zenés vendéglők, bárok és klubok Budapesten
 
 


HIRDETÉS

Romkocsmák
   

Budapesten 2001 ót léteznek az úgynevezett Romkocsmák. Ezek napjainkban már turisztikai látványosságnak számítanak: régi, üres telkeken, lerobbant, lebontásra váró bérházak, gyárak udvarán működő "ideiglenes" szórakozóhelyek. A bérlők a terület adottságait használják ki, kreatív ötletekkel feldobva, színesítve azt, így hagyva meg az eredeti hely jellegét.

 
Cactus Juice
   

Az étterem és söröző az amerikai western hangulatát idézi. A korabeli dekorációval kivitelezett pincehelyiségről az a hír járja, hogy azon kevés szórakozóhelyek közé tartozik, ahol egy kitűnő vacsora után egy jó buli várja a látogatókat. Több, mint 50 féle whiskey és koktélok biztosítják a hangulatot. A helyiségek légkondicionáltak.

 
Corvintető
   

Az 1926-ban nyílt Corvin Áruház legfelső emelete és a fölötte lévő óriási tetőterasz a mai budapesti underground klubélet meghatározó helyszíne. A klimatizált, vörös fényekben úszó bár a főváros jelentős zenei színterévé vált. Hazai és külföldi előadók, koncertek, partik, világzene és elektroclash, jazz és drum'n'bass, reggae mozgatják meg az idelátogató, szórakozni vágyó közönséget nap mint nap.

 
Dürer-kert
   

A Dürer-kert Budapest legnagyobb underground szórakozóhelye a régi ELTE épület falai között, a Városliget mellett. Nyitott, ősfás, kutyabarát kerthelyiséggel, pingponggal, finom ételekkel, biciklitárolókkal várja vendégeit. A könnyűzenei műfajok igen széles skáláján mozgó koncerteken kívül, érdekes sokszínű programoknak is teret ad.

 
Instant
   

A szórakozóhely egy belvárosi lakóházban lett kialakítva, ahol 23 szoba, 6 bárpult, 2 nyitott kert, 3 disco, kiállítások, folyamatos zene-bona és egy óriási, az egész térre kiterjedő, lélegzetelállító installáció található. Minden nap valami program várja a látogatást. A belépő ingyenes!

 
Morrison's
   

A Morrison's négy helyen is működteti szórakozóhelyeit: az Operánál, a Nagykörúton, a Fővám térnél és a Népligetben. A legnagyobb és legnépszerűbb a Nagykörúti részleg, amely egy belvárosi lakóházban lett kialakítva három szinten. A lakásokból átalakított helyiségekben különféle stílusú zenék hallhatók, míg a belső udvaron folyik az italozás és a központi élet.

 
Szimpla
   

A Szimpla Budapest egyik legkedveltebb szórakozóhelye 2001 óta. Összesen hat egységgel rendelkezik: Budapesten, Berlinben és Vácon nyitotta meg kapuit. A budapesti Szimpla Kávézó és Szimpla-kert keresetlen stílusával és a rétegkultúrák iránti nyitottságával szerzett közkedveltséget. Napjainkra a Szimpla a mai Budapestet a világban könnyen azonosíthatóvá tévő márkanevek egyikévé vált.

 

 

 

Az Ötkertről beszélünk a legtöbbet!
A Hilltop a romkocsmák megítélését kutatta a weben

A közösségi oldalakon az Ötkert romkocsmáról, a Szimpla és az Urimuri szórakozóhelyekről beszélnek a legtöbbet a felhasználók – derült ki a Hilltop Neszmély Zrt. közösségi média kutatásából, ami a manapság oly divatos romkocsmákat, illetve a vendégek borhoz való viszonyát vizsgálta. Érdekes, hogy a közösségi beszélgetések egyhatodában valamilyen módon szóba kerül a bor is.

A Hilltop Neszmély Zrt. idén nyáron közösségi média kutatást végzett, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze a budapesti romkocsmák megítélését, az azokat látogató vendégek borfogyasztási szokásait. A kutatás során a publikus Facebook bejegyzéseket, az online híreket, a Twitter és blogok forgalmát vizsgálták a Replise közösségi médiakutató rendszerének segítségével egy hónapon keresztül. A romkocsmákat tipikus fővárosi találmánynak tartják a szakértők, de az biztos, hogy rendkívül népszerűek a külföldi és hazai közönség körében egyaránt. Ha definiálni szeretnénk a romkocsmákat, akkor azt mondhatnánk, hogy ezek olyan egyedi hangulatú vendéglátó-ipari egységek, ahol egyszerre folyik vendéglátás és kulturális tevékenység. A lepusztult budapesti homlokzatok mögött megbúvó, egyedi értékeket hordozó világokhoz szorosan hozzátartozik a gasztronómia és azon belül is a bor, a fröccs.

Az Ötkert a legnépszerűbb romkocsma a közösségi médiában

A kutatásból kiderült, hogy az online közösségi térben is rengeteg szó esik a romkocsmákról: a legtöbbet az Ötkert akcióiról és programjairól beszélnek, ezt követik a Szimplát és az Urimurit érintő hozzászólások. A Fogas Ház, az Ankert, a Morrison’s2 és a Romkert szintén kedvelt téma az internetes beszélgetők körében. Érdekes, hogy a Morrison’s2 szórakozóhelynek 40 ezres rajongótábora van a Facebookon, ugyanakkor ők kevésbé aktívak a hozzászólások terén, így a közösségi említési toplistában a Morrison’s csupán a középmezőnyben helyezkedik el. Ezzel ellentétben az Urimuri nem dicsekedhet számottevő rajongótáborral a Facebookon, ugyanakkor magáról a helyről rengeteget beszélnek egyéb fórumokon a vendégek. Az Ötkert és a Szimpla előkelő helyezése a Replise említési listáján nem meglepő, hiszen mindkét helyszín aktív tevékenységet folytat a közösségi oldalakon.

Romkocsma infók - egyik fő téma a bor

A közösségi médiában főként a Facebookon cserélnek tapasztalatokat, programokat, árakat és gasztronómiai tudnivalókat a fogyasztók. De a téma gyakran felbukkan az online híradásokban is: rengeteg cikk jelent meg idén nyáron a romkocsmák programjáról, világáról, hangulatáról, a hozzájuk kapcsolódó turisztikai látványosságokról. Az említések egyharmada érkezett a Facebookról és további egyharmad az online hírportálokról, a blogok és a Twitter adják a további említések egyharmadát.

Az említések tartalmát vizsgálva kiderül, hogy a legtöbbször a programokról, koncertekről, az esti tudnivalókról beszélgetnek a felhasználók, hiszen ezeket a szavakat említik a legtöbbször a romkocsmák kapcsán. Érdekes adat, hogy a romkocsmákkal kapcsolatos hozzászólások közel egyhatodában szóba kerülnek a borok is, illetve a borral kapcsolatos témák (fröccs, hosszúlépés stb.). A legtöbbet az Ötkert és az Urimuri vendégei beszélgetnek boros témákról, de az Ankert és az Instant is előkelő helyen szerepel ezek alapján.

„Számunkra nagyon fontos, hogy figyelemmel kövessük a vendéglátó-ipari trendeket, a fogyasztók körében felbukkanó divatokat. Úgy láttuk, hogy a romkocsmák egyre népszerűbbek és olyan közegnek számítanak, ahol a vendégek szívesen fogyasztanak bort vagy fröccsöt. Véleményünk szerint nagyon fontos lenne, hogy a fiatalok jó minőségű, igazolható eredetű bort igyanak ezeken a szórakozóhelyeken is és háttérbe szoruljon a kannásbor. Éppen emiatt kézenfekvő volt, hogy ezt a területet és ezeket a helyszíneket próbáljuk lekutatni a közösségi médiából kinyerhető adatok révén. A kutatás egyrészt érdekes információkat szolgáltatott arról, hogy a fővárosi romkocsmák közül melyikről beszélnek a legtöbbet az emberek az Interneten és azt is láttuk, hogy mely helyszín közönsége a legaffinisabb a bor iránt. A Hilltop célja, hogy mindig tisztában legyen az aktuális piaci trendekkel, ismerje és értse a fogyasztók kívánságait és ennek alapján alakítsa marketing és-kereskedelmi tevékenységét. Jelenleg egyébként a Budapest Park és a Zöld Pardon szórakozóhelyeknek szállít a Hilltop.” – mondta Dorn Zoltán, a Hilltop Neszmély Zrt. belföldi kereskedelmi és marketing igazgatója.

Molnár Barbara
VIPR Kommunikációs Ügynökség

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás