Utcák, terek
       Budapest közterületei
 
 

A közterület jogi fogalom: minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterületet jelent, amelyet – rendeltetésének megfelelően – bárki használhat (tehát közhasználatú) és amely ekként van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.


HIRDETÉS

Astoria
   

Az Astoria egy fontos kereszteződés Budapest Belvárosának keleti határán, a Kossuth Lajos utca, a Kiskörút és a Rákóczi út találkozásánál. A köznyelv a kereszteződést az itt található Astoria Szállóról nevezi így. A 2-es metróvonal állomását már a kereszteződésről nevezték el.

 
Baross tér
   

A Baross tér Budapest egyik legfontosabb közúti csomópontja. Környezetében található a város egyik legnagyobb vasúti pályaudvara, egy bevásárlóközpont, szállodák és üzletek sora, valamint a 4-es metró egyik megállója. A tér Budapest VII. és VIII. kerületének határán fekszik.

 
Batthyány tér
   

A Batthyány tér Buda egyik legfontosabb tere a Vízivárosban. A teret Batthyány Lajos miniszterelnökről nevezték el, az ő szobra is megtalálható a téren. Korábbi nevei: 1695-től Oberer Markt (Felső piac), 1874-től Bombenplatz (Bomba tér), 1905-től Batthyány tér.

 
Blaha Lujza tér
   

A Blaha Lujza tér az egyik legforgalmasabb tér Budapesten. A Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződése mellett található. Blaha Lujzáról, a XIX. század fordulójának híres színművész- és énekesnőjéről nevezték el 1918-ban, ugyanis a művésznő a Rákóczi út és az Erzsébet körút sarkán álló házban, a Nemzeti Színházzal szemben lakott.

 
Clark Ádám tér
   

A Clark Ádám tér Buda egyik legfontosabb tere a Vízivárosban. A Lánchíd budai hídfőjénél, az Alagút bejáratánál található. Nevét ezek tervezőjéről, Clark Ádám skót építészről kapta. A teret az 1860-as években az itt állt Népszínház miatt Népszínház térnek is hívták, majd az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, 1912-től Clark Ádám tér a neve.

 
Corvin tér
   

A Corvin tér a budai Várhegy alatt, a Víziváros közepén található. Forgalma viszonylag nagy - bár nem tartozik a fontos terek közé; ezt annak köszönheti, hogy Budán az észak-déli közúti összeköttetés csupán egy útvonalon lehetséges, s ez az út a Corvin tér mellett halad el.

 
Döbrentei tér
   

A Döbrentei tér Budapest egyik legforgalmasabb tere, amely inkább hasonlít egy utakkal átszabdalt csomópontra, mint szabályos elrendezésű gyalogos térre. E területen halad át a budai rakpart és az Erzsébet híd forgalma is. A térről csodálatos panoráma nyílik a pesti Duna-partra, a Várra és a Gellért-hegyre is.

 
Deák Ferenc tér
   

A Deák Ferenc tér Budapest egyik központi tere, egyúttal a város jelentős közlekedési csomópontja. Itt találkozik az M1, M2 és M3 metróvonal, a felszínen pedig a Kiskörút, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út.  A tér legnagyobb részt az V. kerülethez tartozik, de határosak vele a VI. és a VII. kerületek is. A tér fontos kiindulópontja a budapesti turizmusnak.

 
Erzsébet tér
   

Az Erzsébet tér Budapest egyik legszebb tere, amely előkelő szállodák, nagy forgalmú főutak és a főváros jelentős műemlékei között fekszik. Ez a pesti belváros legnagyobb zöldterülete.

 
Etele tér
   

Az Etele tér fontos közlekedési pont: innen indulnak Pest Megye dél-nyugati részeibe a távolsági illetve a helyközi buszok, valamint innen indulnak a 7-es és 173-as buszok, melyek átszelve a várost Pest túlsó felén kötnek ki. Az Etele tér a Dunántúl első budapesti vasútállomása is.

 
Ferenciek tere
   

A Ferenciek tere Budapest, illetve a Belváros egyik legfontosabb tömegközlekedési és turisztikai központja, valamint a város "ütőerének" egyik fontos állomása. Környezetében számtalan régi műemlék és érdekesség található. Sajnos a főváros egyik legelhanyagoltabb tere is egyben, s a belőle induló Rákóczi úttal együtt egy méltatlanul elfeledett bevásárló hely.

 
Fővám tér
   

A Fővám tér a Kiskörút egyik legfontosabb tere. A Szabadság híd pesti hídfőjénél helyezkedik el, ahol több fontosabb műemlék is található. Itt kezdődik a Váci utca észak felé haladva, valamint a tér az egyik legfontosabb turistacélpont. Környezetében számos étterem, söröző és ajándékbolt várja vendégeit.

 
Hősök tere
   

A Hősök tere Budapest legtágasabb és legnagyobb hatású tere a XIV. kerületben, s az Andrássy út zárásaként a Városliget szélén helyezkedik el. A teret népszerű műemlékek veszik körül, valamint a tér és környezete fontos turisztikai célpont.

 
Jászai Mari tér
   

A Jászai Mari tér nem a legfontosabb terek közül való, viszont fontos közlekedési útvonalak haladnak át rajta: hozzá csatlakozik a Margit híd pesti hídfője, valamint innen indul a Nagykörút is, amely megkerülve Budapest központját, a Petőfi hídnál ér véget. A 2-es villamos végállomása is a Jászai Mari téren található, amely viszonylat a Duna partján haladva egészen a Nemzeti Színházig halad.

 
Kálvin tér
   

A Kálvin tér Budapest egyik legforgalmasabb és legfontosabb közlekedési csomópontja, a Kiskörút mentén, az V., a VIII. és a IX. kerületek találkozásánál fekszik. Több főútvonal halad át rajta: a Kiskörút mintegy körbeöleli Pest régi városmagját, míg az Üllői úton haladva egészen a Budapesti Nemzetközi Repülőtérre juthatunk el.

 
Kiskörút
   

A Kiskörút Budapest egyik fontos főútvonala, amely a régi Pest városfalának mára részben elbontott vagy beépített vonalát követi. Gyakorlatilag egy félkörívet alkot a középkori Pest városa körül. A Kiskörút a Deák Ferenc tér és a Szabadság híd között húzódik, s három szakaszból áll: Károly körút, Múzeum körút és Vámház körút.

 
Kodály körönd
   

A Kodály körönd Budapest legszebb sugárútján, az Andrássy úton helyezkedik el, míg merőlegesen a Szinyei Merse utca és a Felsőerdősor utca csatlakoznak hozzá. A tér a Sugárút építésekor, 1871-ben jött létre.

 
Kossuth Lajos tér
   

A Kossuth tér az Országház épülete miatt Budapest egyik legfontosabb turisztikai célpontja, amely a város egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlés és egyes intézményeinek a székhelye. A tér fontos történelmi helyszín, szimbolikusan a magyar államiság központja, így gyakori helyszíne az állami ünnepeknek, külföldi államfők és más vendégek köszöntésének.

 
Kosztolányi Dezső tér
   

A Kosztolányi Dezső tér Budapest budai oldalának egyik legnagyobb forgalmú tere. Bár nem számít nagy forgalmú tömegközlekedési pontnak, de mivel fontos főútvonalak kereszteződésében jött létre, így forgalma jelentős. Környezetében több helyi jelentőségű műemlék található. A teret több budapesti jelentőségű buszvonal érinti.

 
Március 15. tér
   

A Március 15. tér Budapest szívében, az V. kerületi Duna-korzó elején, az Erzsébet híd mellett fekszik a Belvárosi plébániatemplom előterében. Közlekedési szempontból ugyan nem számít mérvadónak, viszont mivel turistaútvonalak mentén fekszik, így fontos pihenő- és közlekedő hely.

 
Margit körút
   

A Margit körút a pesti Nagykörút folytatása a Margit hídon át Buda II. kerületében. A Budai-nagykörútként is nevezett főútvonal a Margit hídtól a Széll Kálmán térig tart. Hossza nagyjából 1.2 km. Nyomvonalán halad végig Budapest legforgalmasabb és legfontosabb villamosvonala.

 
Móricz Zsigmond tér
   

A Móricz Zsigmond tér (vagy körtér) Budapest budai oldalának egyik legfontosabb közlekedési csomópontja. A Villányi út, Bartók Béla út, Karinthy Frigyes út és a Fehérvári út találkozásánál fekszik. Története során szinte minden évtizedben átépítették. Fontos találkozóhely.

 
Nagykörút
   

A Nagykörút Budapest egyik legjelentősebb és legrégebbi főútvonala, amely a város központi kerületeit köti össze egymással a Margit híd és a Petőfi híd között. Hossza 4141 méter. Építését 1871-ben kezdték el, s 1884-ben fejezték be.

 
Nagyvárad tér
   

A Nagyvárad tér a IX. kerület egyik legforgalmasabb csomópontján, az Üllői út és a Haller utca kereszteződésében található. Ide fut be a Gyáli út és a Vágóhíd utca, valamint itt találkozik a Tisztviselőtelep és a Ferencváros is. Közismert épületei a Heim Pál Gyermekkórház és a Semmelweiss Egyetem toronyháza, de itt található az Orczy-kert kissé elhanyagolt parkja. A tér a 3-as metróvonal egyik megállója.

 
Ráday utca
   

A Ráday utca Budapest IX. kerületének, a Ferencváros szívében található, és a Kálvin teret köti össze a Boráros térrel. A Ráday utca az utóbbi néhány évben a kilencedik kerület gasztronómiai és kulturális élményeket kínáló szórakoztató negyedévé vált. A csökkentett forgalmú utcában, az egymást érő teraszok között kis kávézók, bárok, üzletek, galériák fogadják az idelátogatókat.

 
Rákóczi tér
   

A Rákóczi tér a Nagykörút (József körút) mentén található, s egy kevésbé fontos, alacsony forgalmú tér, amely a téren épült vásárcsarnokról nevezetes. A Rákóczi téri vásárcsarnok másodikként épült fel a budapesti vásárcsarnokok közül 1894-ben. Az épület terveit a főváros tulajdonában álló Mérnöki Hivatal építészei, Rozinay István és Klunzinger Pál készítették.

 
Rákóczi út
   

A Rákóczi út Budapest egyik legfontosabb főútvonala, mely az Erzsébet hídtól indul - a Szabadsajtó út és a Kossuth Lajos utca folytatásaként - egészen a Keleti pályaudvarig. Az út áthalad Budapest legfontosabb belvárosi terein; az Astoria után a VII. és VIII. kerületek választóvonala.

 
Szabadság tér
   

A Szabadság tér Budapest szívében, az V. kerületi Lipótvárosban található, melyet az ún. hivatali negyed vesz körül. Itt található a Magyar Nemzeti Bank és az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége is, valamint az országot megszégyenítő, s a mai napig heves viták tárgyát képező Szovjet háborús emlékmű. A terület napjainkban Budapest egyik legszebb és leglátogatottabb tere.

 
Széll Kálmán tér
   

A Széll Kálmán tér Budapest egyik legforgalmasabb és legfontosabb közlekedési csomópontja. A tér a Rózsadomb és a Várhegy közötti völgyben, a Margit körút, a Krisztina körút és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál fekszik, az I., a II. és a XII. kerületek találkozásánál. A tér a város egyik legfontosabb kiindulási pontja az idelátogató turisták számára.

 
Váci utca
   

A Váci utca a régi Pest városának egyik legrégebbi utcája, amelyet az 1980-as években alakítottak át sétáló utcává. Jelenleg a város híres bevásárló utcája, és fő turista célpontjainak egyike.

 
Vörösmarty tér
   

A Vörösmarty tér - a Váci utca folytatásaként - Budapest egyik legforgalmasabb gyalogos tere. Innen a régi pesti belváros valamennyi részére eljuthatunk. Itt rendezik minden évben a híres Karácsonyi Vásárt és az Országos Könyvhetet is.   

 

Hamarosan: Dísz tér, Corvin tér, Ybl Miklós tér, Király utca, Üllői út, Oktogon, Nyugati tér, Liszt Ferenc tér,
Széna tér, Flórián tér, Széchenyi István tér 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 

 

  Hozzászólás