Lamberg Ferenc herceg megnyilkolása

Buda, 1848. szeptember 28.

A bán hadserege 1848. szeptember 26-án bevonult Székesfehérvárra, főhadiszállását a püspöki palotában rendezte be. Ugyanezen a napon a király Lamberg Ferenc altábornagyot nevezte ki a magyarországi haderők főparancsnokává. Ezt azonban Kossuth javaslatára a képviselőház érvénytelenítette, a hadsereget ellenállásra szólította föl, és az Országos Honvédelmi Bizottmány kezébe adta a végrehajtó hatalmat. A főparancsnokságot átvenni szándékozó, Pest-Budára érkezett Lamberget szeptember 28-án a lakosság felismerte és a hajóhídon megölték.


AJÁNLÓ

Gróf Lamberg Ferenc Fülöp császári és királyi altábornagy volt, aki rövid ideig tartó, de jelentős szerepet játszott az 1848-1849 évi magyar szabadságharc történetében.

Karintiából származó nemesi családban született, s magyar honosítást nyert földbirtokos volt. A család fő vonala 1931-ben halt ki (mellékágai ma is élnek).

Lamberg 1810-ben lépett be a császári hadseregbe, 1834-től vezérőrnagyi, 1842-től altábornagyi rangban szolgált, 1834-től a Magyarországon állomásozó császári csapatok vezérkari főnöke lett.

Lamberg Ferenc – a császári tisztek között ritkán tapasztalható módon – közírói tevékenységet is folytatott: eleinte a pozsonyi Hírnök című lapban publikált írásokat, később több könyvet is megjelentetett, német és magyar nyelven is. Legismertebb magyar nyelvű könyve a Még egy Terra Incognita. Ismeretek s tudnivalók az ausztriai birodalom nem magyar nyelvű tartományairól című műve 1841 márciusában Pozsonyban jelent meg. 1844-ben szóba került Lamberg Ferenc magyar tudományos akadémiai tagsága is, de ez nem valósult meg.

Az első felelős magyar kormány megalakuláskor pozsonyi hadosztályparancsnok volt. Az alakuló magyar hadseregnek égetően szüksége volt tapasztalt vezénylő tábornokokra, ezért Mészáros Lázár hadügyminiszter igyekezett őt rávenni a magyar alkotmány szolgálatára, de nem járt sikerrel. Mészáros emlékiratai szerint Lamberg “az új alkotmánynak inkább ellensége, mint barátja volt – arról a legnagyobb ellenszenvvel nyilatkozott”.

1848. szeptember 25-én az udvar – Jellasics horvát bán sikeres magyarországi előnyomulásától felbátorodva – Magyarország katonai parancsnokává és ideiglenes nádorává nevezte ki Lamberg Ferencet. A kinevezés magyar miniszteri ellenjegyzés nélkül történt, ezért szeptember 27-én a magyar országgyűlés érvénytelennek nyilvánította azt. A gróf szeptember 28-án érkezett a magyar fővárosba hivatalának átvételére, és kissé naiv módon a neki járó katonai kíséret nélkül Batthyány Lajost kezdte keresni.


AJÁNLÓ

A Jellasics fővárosba érkezésétől tartó, feldühödött forradalmi tömeg a pest-budai hajóhídon felismerte és kegyetlenül meggyilkolta.

Responsive image
Lamberg herceg meggyilkolása (illusztráció, Mulattató Képesujság, 1848/37, október 7.)

(Ez a sors várt egy másik királyhű alattvalóra, Theodor Baillet von Latour, osztrák hadügyminiszterre is, akit a bécsi tömeg gyilkolt meg 1848. október 6-án)

Lamberg halála új szakaszt nyitott a magyar szabadságharc történetében, mert végérvényesen kizárta a békés megegyezés lehetőségét.

Közvetlen kiváltó oka volt annak, hogy az uralkodó – akihez ekkorra Lamberg halálhíre már megérkezett, a pákozdi csatavesztés híre azonban még nem – október 4-én feloszlatta a magyar országgyűlést, és Magyarország katonai és polgári kormányzójává Jellasics bánt nevezte ki.


AJÁNLÓ

Gróf Lamberg Ferenc Fülöp halálát a visszafogottabb, az 1848-as forradalmat egyértelműen pozitívként értékelő munkák is bestiálisnak nevezik. Kevesen tudják azonban, hogy ez a gyalázatos gyilkosság törvénytelenséggel is párosult, s tetten érhető benne a forradalmi logika és terror minden eleme. Lamberg gróf, mint királyi megbízott a törvényes rendteremtés hírnöke volt, a legitim kormány mellett állott. Életének kioltása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a helyzet elmérgesedjen a magyar politikusok egy része, a nép és a király között. Az alábbiakban egy több részletre kitérő korabeli forrást közlünk Wiener Zeitungból, amely elsők között számolt be a tragikus eseménysorozatról.

 

Wiener Zeitung, 1848. október 2.

Gróf Lamberg Ferenc altábornagy meggyilkolása Pesten – egy emberé, akit távol a politika viharaitól általános tisztelet övezett, aki magyarként az alkotmányos szabadság odaadó barátja volt, és annak megőrzéséért e nemzetnek egy sorsfordító pillanatban királyi biztosként a béke pálmaágát hozta – oly következményektől terhes epizódja a magyar állam életének, hogy szükséges ezt a borzongató eseményt megvilágítanunk.

Amikor a horvát bán, báró Jellasics akadály nélkül a Balatonig hatolt csapataival, Székesfehérvár előtt találkozott a magyar seregekkel, s félő volt, hogy a kétoldali császári-királyi seregek közt konfliktus alakul ki, az osztrák minisztérium feladatának tekintette, hogy az összecsapást megakadályozza, s kérelmezte Őfelségénél gróf Lamberg altábornagy, e minden oldal részéről megbecsült férfiú a hadtáborokba való kiküldését királyi biztosként, az ellenségeskedés azonnali beszüntetésének céljából. Őfelsége jóváhagyta a kérelmet, kiállíttatott egy manifesztum, s ezzel egy időben királyi leirat által a magyar parlament is tájékoztatást kapott, és az országgyűlést december elsejéig késleltette, azzal a kitétellel, hogy a kölcsönös pacifikálás eredménye az országgyűlés számára a törvényes tárgyalás céljából előterjesztésre kerül. Ezen leiratot Őfelsége aláírta és Legmagasabb személyének levelével együtt a jelenlegi miniszterelnök, gróf Batthyány számára elküldetett, hogy az ellenjegyezhesse, s így foganatosíttassék; e két iratot azonban gróf Lamberg számára kézbesítették, hogy Batthyánynak személyesen adja át.

A kérdéses manifesztum, több példányban kinyomtatva, hamarabb érkezett meg Pestre, mint Lamberg gróf. A miniszterelnök magához kérette a képviselőház befolyásos tagjait, akik e közös tárgyalás során abban egyeztek meg, hogy mivel fent említett manifesztum, mely által maga a horvát bán is gróf Lamberg parancsnoklata alá rendeltetik, az egyetlen kedvező megoldása a Magyarországot veszélyeztető válságnak, Batthyány gróf a magyar hadi táborba utazzék, ott mérje fel a sereg hangulatát és visszatértéig az képviselőház ne határozzon semmiben. Elutazását követően azonban egyes radikális képviselők Kossuthért küldtek, aki a vidéki lakosságot hívta fegyverbe és éjszaka Pestre érkezvén éjfélkor ülést tartott, melyen, Madarász támogatásával, a manifesztumot törvénytelennek, Lamberg grófot és mindazokat, akik őt követik hazaárulónak bélyegezte, egyben több képviselőt gróf Batthyány után küldetett a táborba, hogy az országgyűlés határozata ott kihirdettessék.

Batthyány gróf válaszában kijelentette, hogy e törvénytelen lépéstől beleegyezését meg kell tagadnia és, hogy annak veszélyes következményeit szemléletessé tegye, meghallgatta az épp összegyűlt tisztikar véleményét a kérdésben, akik egyhangúlag a manifesztum elfogadása mellett foglaltak állást, ezáltal rábírták a jelenlévő képviselőket a határozat visszavonására, egyben azonban biztosítékot adtak, hogy, amennyiben Jellasics báró Őfelsége manifesztumának nem engedelmeskednék, a magyar csapatok minden erejükkel megtámadják a horvátokat, és addig le nem teszik a fegyvert, míg Jellasics báró Magyarországot el nem hagyta. A helyzet akkori állása szerint ez annál kedvezőbb volt a magyarokra nézve, mivel gróf Lamberg Pozsonyban kijelentette, hogy amennyiben báró Jellasics megtagadná a manifesztum elfogadását, ő maga vezeti ellene a magyar csapatokat.

Míg ezek a tárgyalások folytak a táborban, Lamberg gróf szeptember 28. delén ügye jóságának tudatában egyedül, kizárólag vadászai kíséretében megérkezett Budára, Pestre hajtatott, hogy ott az ellenjegyzendő leiratot – mely nélkül tisztjét nem kívánta, s nem is tudta volna betölteni – Batthyánynak átadhassa. Kossuthot tájékoztatták megérkezéséről, miközben épp a képviselőház előtt a pulpituson szónokolt, és ezt a tömegnek következők kíséretében hirdette ki: „Itt az idő, hogy a szükséges intézkedéseket megtegyük.” Balogh János, Bács vármegyei követ, számos ember kíséretében elhagyta a terem galériáját, Zsembery, Hont vármegyei követ, fegyvert követelt, s mikor azt a választ kapta, hogy egy dunai hajóban kaszák találhatók, egy tekintélyes tömeg felfegyverkezett ezekkel és nagy lármával Budára rohant a hídon a Balogh által a képviselőházban kijelentett céllal, hogy gróf Lamberget a Ház színe elé vigyék.

Ez, épp egy fiákerben Budára visszatérőben, a hídon találkozott össze a dühöngő tömeggel. Ott egy fiatalember – akit, mint mondják, Lugownak hívnak – felismerte Lamberg grófot, aki még a kocsiban a fiatalember szablyájától sebet kapott, majd, miután kirángatták, azt kívánta vezessék Kossuth elé, de számtalan döféssel és vágással meggyilkoltatott, testét a kaszákkal ide-oda vetették; s e kannibálok ezzel még mindig nem kielégülvén holttestét levetkeztették és hosszabb idők keresztül az utcákon vonszolták, végül az Invalidus-házban hagyták. Egy fiatalember azonban – akit állítólag Xolovynak neveznek – berontott a képviselőházba, ahol Klauzál épp a gyilkosok megbüntetését indítványozta, és győzedelmesen felmutatta a királyi biztos vérétől még csöpögő szablyáját a galéria éljenzése közepette.

Responsive image

Így végezte Lamberg gróf férfiúi erejének teljében, uralkodója küldetése során, mely kizárólag Magyarország javát és békéjét célozta – vészterhes e szégyenletes tett a magyarok számára, melynek törvényhozói hatalma tanúja volt a bűntettnek, amit szemérmetlen kézzel a Korona képviselőjén követtek el, a Korona fenségét áruló mód meggyalázta és kitörölhetetlen szégyenként terheli a magyarok becsületét. Minden hatalom a civilizáltságon nyugszik: a nép, amely ezt nem becsüli, nem érdemel hatalmat.

A meggyilkolt királyi biztos ruhájában megtalálták a fent említett rendeletet, melyet Batthyány gróf ellenjegyzésére várt. Túl későn vált a bűnösök számára világossá, hogy Lamberg gróf törvényes úton kívánta Magyarország számára a békét elhozni, és hazáját az anarchiától megmenteni, ami – hacsak a kormány határozottan közbe nem lép – elkerülhetetlenül Magyarország osztályrészéül jut.

Responsive image