A spanyol király látogatása Budapesten

1908. október 1.

Spanyolország 1898-ban vesztette el még megmaradt gyarmatait: Kuba és a Fülöp-szigetek az USA fennhatósága alá kerültek. A Spanyol világbirodalom hanyatlásának idején látogatott el Budapestre XIII. Alfonz király.


AJÁNLÓ

A spanyol király most huszonkét éves és hanyatlásában is nagy birodalomnak ura. Hatalmas uralkodó még mindig és hogy nyomós szava van az európai nemzetek tanácsában, látjuk a marokkói bonyodalom napjaiban, midőn Spanyolország, Franciaországgal összefogva, még mindig tud elismerést szerezni akaratának a hatalmi érdekek nagy összeütközésében.
írja a Vasárnapi Újság október 11-én összefoglalójának elején

XIII. Alfonz hatalomra kerülését követően tartani lehetett attól, hogy az országra jellemző politikai pártszenvedélyek erősödni fognak, mivel ismét férfi ült a trónon. Mint ahogy a Vasárnapi Ujság krónikása is megjegyzi, „amíg Mária Krisztina királyné tartotta kezében az uralom gyeplőjét, a spanyol lovagiasság nem engedte, hogy a pártok teljes kíméletlenséggel vigyék harcba a politikai szenvedélyt. XII. Alfonzo özvegye viszonylagos nyugalomban kormányozta Spanyolországot, kérdés, hogy ugyanazt élvezheti-e fia is?” A szerző záró gondolataival pedig azokra a feladatokra utal, melyek megvalósítása az alfonzi politika fő mozgatórugójává is válik: „Az ország érdeke – s ez egyúttal a békét óhajtó Európa érdeke is – azt kívánja, hogy az egykor világbíró nagy nemzet kiemelkedhessék múltja romjaiból, és az új fejlődés útjára térhessen”.


AJÁNLÓ

Ferenc József spanyol tábornagyi egyenruhában a legmagasabb spanyol rendjelekkel, egy egyszerű udvari fogaton hajtott át a Nyugati pályaudvarra, hogy fogadja a trónörökös vonatát. Oldalán ült Ferenc Ferdinánd trónörökös. A spanyol uralkodó vonata a spanyol himnusz hangjai mellett gördült be a pályaudvar csarnokába, ahol a Habsburg király várt rá. Mikor Alfonz lelépett a vonatról, a két király kezet rázott, majd Ferenc József megcsókolta őt. Ezután a magyar király meghajolt a spanyol királyné, Viktória Eugénia előtt, majd őt is megcsókolta. A vendégek között volt még a 26 éves Mária Annunziáta főhercegnő is, akit karon fogva Erzsébet királyné elé kísért. Ezután került sor a főhercegek bemutatására.

A spanyol király a katonai sorfal előtt haladva megtekintette a díszszázadot, tisztelgett Karg altábornagynak, ezután a kíséretek kölcsönösen bemutatkoztak egymásnak.

A vendégek közt volt a spanyol külügyminiszter, a főudvarmester, a palotafőnök, a főhadsegéd, az udvari felügyelő, egy nagykövetségi tanácsos, egy titkár, valamint San Carlos hercegnő, a királyné főudvarmesternője. A bemutatkozás után Ferenc József karonfogva vezette a spanyol királyt az udvari várótermen keresztül a várakozó első díszfogathoz.


XIII. Alfonz király

A díszmenet első kocsijában ült a főkapitány, a másodikban a polgármester, a harmadikban a főpolgármester. Ezután lóháton jött az udvari fullajtár, majd egy gazdagon aranyozott Daumont-fogat négy fehér paripával, melyben a vendéglátó uralkodó ült, jobbján a vendég királlyal. A következő ugyanilyen fogatban ült a spanyol királyné, balján Mária Annunziáta főhercegnő. Ezután következett két udvari fogat a trónörökössel, illetve Frigyes főherceggel, a spanyol király nagybátyjával és feleségével, Izabella főhercegasszonnyal, majd József főherceg és Auguszta főhercegasszony fogata után a tíz kíséreti fogat.


Viktória Eugénia királyné (más néven Ena) és Mária Annunziáta főhercegnő

Az első kíséreti fogatban ült San Carlos főudvarmesternő Cziráki Béla főudvarnaggyal. A második fogatban Manuel Allendesalazar spanyol külügyminiszter Paar Ede gróffal, a császár és király első főhadsegédével.

Az útvonal mentén éljenző tömegek integettek, előttük hosszú sorban ágyúk és tüzéreik álltak feszes tisztelgéssel. Mikor a menet eléjük ért, azok meghajtották előttük zászlójukat. Az út menti zenekarok a spanyol himnuszt játszották.


Díszkapu az Andrássy út elején, amelyet Alfonz spanyol király budapesti látogatása alkalmával állították fel


A spanyol és a magyar uralkodó fogata az Andrássy úton

A királyi menet az Andrássy úti ideiglenesen felállított díszkapun áthaladva a Lánchíd felé vette az irányt. Érkezésük igen nagy feladat elé állította a fővárost, különösen a rendőrséget, amelynek fokozott figyelemmel kellett lennie, mert a spanyol király nem nagy szimpátiával dicsekedhetik az anarchisták előtt, akik már két ízben is merényletet kíséreltek meg ellene.


Huszár-kordon a Ferenc József téren


József főherceg és Auguszta főhercegnő

A Királyi-palotában a magyar kormány tagjai, a miniszterek, a a külföldi diplomáciai kar és az udvari főméltóságok fogadták az uralkodókat. Az előcsarnokban várakozott a második főudvarmester, Montenuovo herceg és a magyarországi udvarnagy, Apponyi Lajos gróf. Mellettük állt Nepalleck udvari szertartásmester, a várkapitány és az udvari biztos. Ferenc József a spanyol királynét vezette karját nyújtva, míg a spanyol király Mária Annunziáta főhercegnő oldalán haladt. A magyar uralkodó a várakozó politikusokat és főméltóságokat egyesével mutatta be a vendégeknek. A bál este 8-kor kezdődött a várpalota új báltermében, mintegy 1400 meghívottal. Miután a nyitócsárdásnak vége lett, Csekonics Iván gróf táncra kérve a spanyol királynét, megnyitva ezzel a bált.

Másnap, október 2-án a spanyol király és királyné Klotild főherceg asszonynál tett látogatást, majd az Angol Királynő Szállóban Frigyes főhercegnél és Izabella főhercegnőnél vendégeskedett. Utána a Pannónia Szállóhoz hajtottak, ahol leadta névjegyét Granito di Belmonte pápai nuncius számára.


A spanyol királyi pár fogata a látogatás második napján

A királyi pár ezután szemlét tartott a spanyol háziezrednél, a 38. gyalogezred laktanyájában (Belváros, Sebestyén tér), ahol a monarchia lovassági tábornokává nevezték ki, majd villásreggelit tartottak a szomszédos tiszti kaszinó éttermében. Délután a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményét tekintették meg, utána a Mezőgazdasági Múzeumba és a Park Klubba látogatott. Este 84 személyes vacsora következett a Királyi-palota dísztermében. Ferenc József itt kifejezte örömét, hogy Budapesten fogadhatja vendégeit. Alfonz válaszában hangsúlyozta, hogy nagy öröm számára Habsburg rokonainál vendégeskedni, és köszönetet mondott a hadsereg lovassági tábornokává történt aznapi kinevezéséért.

A nap zárásaként látogatást tettek a tiszteletére rendezett bálon Karátsonyi Jenő gróf Krisztina úti palotájában (lásd: Karátsonyi-palota), ahol Alfonz az osztrák–magyar hadsereg lovassági tábornoki egyenruhájában jelent meg. A meghívott vendégek között volt Vámbéry Ármin is.

Október 3-án Alfonz és Ena a miniszterelnökség palotája elé hajtott, ahol leadta névjegyét Wekerle miniszterelnök számára. Elutazásuk előtt megebédeltek a Királyi-palotában, majd kihajtottak a Nyugati-pályaudvarra. Az első kocsiban ült a két király, a másodikban Viktória királyné Mária Annunziáta főhercegnővel. Az udvari váróteremben Ferenc József kettős csókkal vett búcsút a spanyol királytól, majd kezet csókolt a királynénak, akit azután felsegített a vonatra.

Alfonz október 8-án Frigyes főherceg féltoronyi kastélyának vendégeként ismét Magyarországra látogatott, ahol egy kisebb sétalovagláson majd vadászaton is részt vett.


Alfonz érkezése


Ena érkezése


Sétalovagláson a királyi pár

Legközelebb, már mint trónjáról lemondott király, 1937. január 4-én érkezett Magyarországra Frigyes főherceg temetésére. A temetésen Jenő főherceg tábornagy, az elhunyt testvéröccse képviselte Zita királynét és fiát, Ottót, mint a család fejét.

Alfonz adott menedéket a trónfosztott utolsó Habsburg uralkodó, IV. Károly özvegyének, Bourbon–Pármai Zita császárnénak és királynénak, valamint családjának 1922-ben a nagyhatalmak tiltakozása ellenére.


AJÁNLÓ