Eucharisztikus Világkongresszus, 1938.

34. Oltáriszentség Budapesten

1938. május 25-én ünnepélyes külsőségek közepette megkezdődik Budapesten a 34. Eucharisztikus Világkongresszus. Az eucharisztia magyarul oltáriszentséget jelent, a kongresszusi mozgalom ennek jegyében Krisztus társadalmilag elismerhető és érvényesíthető hatalmát, a világban való valóságos jelenlétét hirdeti. Ennek az eszmének a tiszteletére szervezi meg a katolikus egyház 1881 óta a nemzetközi eucharisztikus kongresszusokat.


AJÁNLÓ

Az eucharisztia szónak több jelentése is van: egyrészt a kenyérrel és a borral végzett liturgikus cselekmény, ebből adódóan pedig a katolikus és ortodox szóhasználatban az egész szentmise, illetve liturgia. Másrészt az Eucharisztia – katolikus és ortodox hitvallás szerint – jelenti a kenyér és a bor színe alatt valóságosan jelen lévő Jézus Krisztust is. Ebben az értelemben – mivel személyre utal – bevett szokás a nagy kezdőbetű használata, s ilyen értelemben szinonimája az Oltáriszentség.

A 34. Világkongresszus rendezésének jogát Budapest nyerte el. Ez - messze túlmutatóan annak egyházi jelentőségén - óriási elismerésnek számított. Volt már egyszer hazánkban ilyen kongresszus, de akkor még Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia részeként volt rendezője, s a kongresszus Bécsben volt.

Az 1938-as 34. eucharisztikus kongresszus története egészen 1930-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották meg ugyanis a Szent Imre-évet, amelyet nyugodtan lehet egyfajta főpróbának tartani. A Szent Imre herceg halálának 900. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat nemzetközi mértékű volt: többek között részt vett rajta XI. Piusz pápa legátusa, Sincero bíboros, 6 további kardinális és körülbelül 100 külföldi püspök is. Országszerte rendeztek lelkigyakorlatokat és népmissziókat, amelyeken csak Budapesten több mint 130000-en vettek részt.

Az emlékév sikere megerősítette Serédi Jusztinián bíbrost, esztergomi érseket és hercegprímást az elgondolásában, hogy 1938-ban Budapest rendezhetné az eucharisztikus kongresszust. Így abban az évben Magyarországon kettős szentévet lehetne tartani, mivel 1938 Szent István-évnek is számít az államalapító király elhunytának 900. évfordulója miatt. Ezért a hercegprímás több útra is elment, amelyeken külföldi támogatókat is szerzett a kongresszus budapesti rendezéséhez, illetve a kettős szentévhez.

A sajtó eleinte arról számolt be, hogy a legesélyesebb pályázók között van Zágráb, Prága és Varsó is. Végül a lengyel–magyar barátság jegyében a lengyel főváros visszalépett Budapest javára, így 1936. november 17-én Párizsban a magyar fővárost nevezték meg, mint a következő kongresszus helyszínét. Mihalovics Zsigmond, az Actio Catholica (katolikus mozgalom, amelynek célja a világi hívek bevonása az egyház mindennapjaiba) igazgatója így nyilatkozott a hír hallattán:

Magyarország beláthatatlan jelentőségű kitüntetéshez jutott. Egyszeriben a nemzetek első sorába lépett. (…) 900 éve a Szentszék koronát küldött alapító szent királyunknak, s ezáltal a keresztény királyok sorába lépett. 900 év után a Szentszék a romokban heverő magyar haza, a nyugati kereszténység ősi védelmezőjének oltárára helyezi az élet legnagyobb kincsét

Ahogy kiderült, hogy a kongresszust Budapesten fogják megrendezni 1938-ban, az ország lázas készülődésbe kezdett. Az ünnepségsorozat fő szervezője Bangha Béla jezsuita szerzetes volt, aki a kongresszus himnuszát is írta. Az Actio Catholica a helyi szervezetein keresztül lelkigyakorlatokat és előadásokat tartott, amelyek témája az Oltáriszentség volt. 1937-ben az espereskerületekben helyi kongresszusokra várták a híveket. A szervezés legfőbb irányítója az Előkészítő Főbizottság volt, amely alá 14 bizottság tartozott, amelyek többek között műszaki, pénzügyi, közlekedési és hitbuzgalmi feladatokkal foglalkoztak.

A rendezők eleinte 2,5 millió pengős költségvetéssel számoltak, amelyet a kormány túlméretezettnek talált, de végül az anyagi hátteret a katolikus egyház, a kormány, a székesfőváros és a mágnások biztosították és a költségvetés meg sem közelítette a 2 millió pengőt. A püspöki kar, a katolikus intézmények, a vallásalap mellett a budapesti önkormányzat is segített: az 1937. évi költségvetésben 80.000 pengőt állított be erre a célra, ami 1938 májusára 450.000-re emelkedett.

Noha a szervezéskor nyomatékosították, hogy a spirituális célok az elsődlegesek, a magyar államiság és a kereszténység szoros kapcsolatának hangsúlyozása elkerülhetetlen volt a rendezvény alatt - továbbá szerették volna szemléltetni az Állam és az egyház remek kapcsolatát is. Így lett a kongresszus fővédnöke Purgly Magdolna, Horthy Miklós kormányzó katolikus felesége.


A Hősök tere 1925-ben, a térkövezés előtt

Budapesten a felkészülés alatt restauráltak 14 katolikus templomot (köztük a Szent István-bazilikát, felújították azokat az utakat, amelyek egybeestek a körmenetek útvonalaival, átrendezték a Hősök terét (ekkor vesztette el a parkosított jellegét), illetve a leengedték a Városligeti-tó vizét, ahol a medence kitisztítása után padokat helyeztek el.

Az eucharisztikus kongresszus legfőbb helyszíne a Hősök tere volt, ezért is rendezték át: lekövezték és Gábriel arkangyal oszlopa mögött felépítettek egy ideiglenes oltárt, ami a római Szent Péter-bazilika főoltárának pontos mása volt, illetve az emlékmű mögött felhúztak két ideiglenes harangtornyot is. Ezekre a munkákra 450.000 pengőt fordítottak.


A Városligeti-tó 1938-ban (kép: Fortepan)

Többszázezer embert vártak a misékre, körmenetekre, szentségimádásokra, így nem lett volna elég a Hősök terére kirakni a padokat, a városligeti tó területére is szükség volt. De nem csak a Hősök terén voltak változások: a főváros több pontján is a legkülönfélébb díszeket rakták ki.

A Magyar Királyság székesfővárosa, Budapest, 1938. májusának utolsó hetében csak az 1896-os Milleniumhoz hasonlítható pompájú, katolikus ünnepségsorozat színhelye volt. A világ minden tájáról részt vett világi hívők mellett papok, szerzetesek, apácák, prelátusok és főpapok jöttek el a rendezvényre. Pacelli bíboros államtitkárral, a pápa legátusával az élen megjelent 14 bíboros, 48 külföldi érsek és 97 püspök. Két ország nem képviseltette magát a rendezvényen: a bolsevik Szovjetunió és a náci Németország. A náci újpogányság szellemében Hitler az Anschluss után megtiltotta a német és az osztrák katolikusoknak a részvételt.

Az ünnepségsorozat 1938. május 23-án vette kezdetét. Ezen a napon érkezett meg a 14 fős pápai küldöttség Eugenio Pacelli bíboros-államtitkár vezetésével. A vonat a Keleti pályaudvarra futott be, ahol uralkodóknak kijáró tiszteletadás fogadta a vendégeket: jelen volt a kormányzó, Imrédy Béla miniszterelnök, gróf Teleki Pál vallás- és közoktatásügyi miniszter, Hóman Bálint tárca nélküli miniszter, illetve a kormány több más tagja mellett a képviselőház és a felsőház elnökei és a honvédség főparancsnoka is.


Eugenio Pacelli
(1876-1958)


Serédi Jusztinián
(1885-1945)


Horthy Miklós fogadja Eugenio Pacelli bíborost, pápai legátust a Keleti pályaudvaron

1938. május 23-án a Keleti pályaudvaron, uralkodóknak kijáró állami és egyházi protokollal fogadták a pápai legátust. Megjelent a kormányzó, a katolikus Imrédy Béla miniszterelnök, Teleki Pál kultuszminiszter, Hóman Bálint tárca nélküli miniszter és a kormány több tagja, a képviselőház és a felsőház elnöke, a honvédség főparancsnoka.

A teljes magyar püspöki kar Serédi bíborossal az élen épp úgy ott volt, mint Szendy Károly, Budapest polgármestere. Az üdvözlő beszédek után az egyháziak a Mátyás-templomba vonultak, ahol Montini helyettes államtitkár olvasta fel XI. Pius pápa Serédihez intézett brevéjét Pacelli legátusi kinevezéséről (Pacelli bíboros egy év múlva XII. Piusként ülhetett a pápai trónra, Montini pedig 1963-tól VI. Pál pápaként vezette a világegyházat).


AJÁNLÓ

Másnap, május 24-én fogadást tartottak a pápai küldöttség tiszteletére, amelyen Pacelli bíboros szavai után Balla Sándor felállt egy dobogóra és a következőt mondta a legátusnak:

Áldott, aki az Úr nevében jő, hozsanna a magasságban! - Ezt énekeli a magyar földdolgozó, sokat szenvedett népe. Így köszönti azt, aki a mi Urunk Jézus földi helytartójának, Szent Péter utódjának követségében jött mihozzánk. A mindennapi kenyérért verejtékező földmíves nép hűséges katolikus hitéhez. Hisszük és valljuk, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus jelen van a legméltóságosabb Oltáriszentségben, és ezt a kincset a Római Katolikus Egyházra bízta. De azt is hisszük és valljuk, hogy a földön szántott barázda, az elvetett mag, a mindennapi kenyérért csorduló verejtékünk közelebb visz minket a teremtő Istenhez, közelebb visz az Oltáriszentséghez. Jézus Krisztus azzal tüntetett ki minket, földmíves népet, hogy a mi kezünkből kikerülő kenyeret választotta palástjának. Erről a hitről teszünk itt tanúságot Szentséges Atyánk követe előtt. Ezt hoztam el a föld népének nevében. Fogadja ezt a hitvallásunkat, mint katolikus magyar lelkünk legdrágább ajándékát. Áldja meg a szentségi Jézus minden lépését! Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus!

Május 25-én délben elállt az eső és kisütött a nap, Budapest fölött felragyogott az ég, így zavartalanul lehetett megtartani az eucharisztikus világkongresszus nyitóünnepségét a Hősök terén. A tér középpontjában a karcsú oszlop tetején álló, kezében keresztet tartó angyal előtt építették fel a római Szent Péter bazilika főoltárának hasonmását.

A Szépművészeti Múzeum lépcsőin emelkedett az államfői páholy és a világi notabilitások tribünje. A Műcsarnok előterében kaptak helyet az egyházfők és a főváros vezetői. Délután 5 órakor Budapest római katolikus templomaiban egyszerre szólaltak meg a harangok, hogy tudtára adják a városnak és a világnak: megkezdődött a 34. Eucharisztikus Világkongresszus.


A rendezvény nyitónapján (kép: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)

Ekkorra megteltek a díszpáholyok, s megkezdődött az egyháziak impozáns bevonulása a Vajdahunyad várból a Hősök terére. A több százezres zarándoksereg a tér távolabbi részében és a leeresztett tóban elhelyezett padsorokban foglalt helyet.


A budapesti eucharisztikus világkongresszus emlékérme

Serédi hercegprímás latin nyelvű beszédében a kongresszus jelszavául választott „vinculum caritatis”, a szeretet kötelékének értelmét fejtegette. Az állam nevében Hóman Bálint köszöntötte az eucharisztikus kongresszust. Ezt követően Pacelli bíboros, a pápa legátusa szólt a hívőkhöz. Felidézte a magyar nemzet ezeréves dicső múltját, amelynek során Magyarország a kereszténység védőbástyája volt és maradt. Ez burkolt politikai üzenet volt: ez az ország képviseli most is ebben a régióban következetesen a bolsevik ateizmussal és a náci újpogánysággal való szembenállást. Pacelli beszédében követte a bolsevizmust elítélő, 1937 márciusában kiadott Divini redemptoris, illetve a néhány nap múlva közzétett, a náci újpogányságot megbélyegző Mit brennender Sorge kezdetű pápai enciklikákat.

Pacelli elmondta, hogy...

Az eucharisztikus Krisztussal ma is úgy bánnak, ahogyan bántak Krisztussal földi életében. Krisztus szenvedése Betlehemtől és a Golgotától az idők végezetéig tart. Ez a keresztény szív számára megpróbáltatást és szenvedést okozhat, de nem lehet akadálya hitének. Hol van ma Heródes és Pilátus? Hol van Néró, Dioklécián és Juliánus aposztata? Hol vannak az első századok keresztényüldözői? Porrá és hamuvá lettek a kereszténység ellenségei. A győztes: az Oltáriszentség Krisztusa! (...) Ő lesz a győztes továbbra is! Az istentagadás és istengyűlölet apostolai hiába akarják Krisztus művét, sőt nevét is száműzni az államból, a hívek szívéből. (...) Az Oltáriszentség az emberiség számára hitünk foglalata, a szentség iskolája. (...) A szentek példáján láthatjuk, milyen szoros kapcsolat van az Eucharisztia és az életszentség között. Szentekké kell lennünk az Oltáriszentség által!

A megnyitó ünnepséget este 8 órakor a budai királyi várban a kormányzó és felesége által adott ünnepi vacsora követte. Este 10 órakor a márványteremben az egyházi és a világi, politikai elit számára adott 1500 fős fogadással ért véget a nap.

A kongresszus első napjának, május 26-ának két kiemelkedő mozzanata volt: a gyermekek és fiatalok tömeges szentáldozása a Hősök terén, majd este az impozáns hajóskörmenet a Dunán. Összesen 150 000 iskolájának vagy egyesületének egyenruháját viselő elemista és gimnazista áldozott a nekik tartott szentmise keretében. Akik az utolsó pillanatra hagyták a szentgyónást, azoknak az Andrássy út két oldalán gyóntatószékeket állítottak fel. E májusi napon 300 pap végezte az áldoztatást.

Az esti hajós körmenet koreográfiája és technikai kivitelezése egyedülállónak mondható az akkori Európában.

Egy város szépségének hódolata, amikor alkonyat után egyszerre csak felsugároztak a város fényei; a gyönyörű és hatalmas folyamban tükröződve ringott a kereszténység kettős városa, Pest-Buda, mely erre az éjszakára egészen az Eucharisztia jelvényeit öltötte magára. A Lánchíd szinte maga a megelevenedett kongresszusi jelvény; az Erzsébet-hídon égő vörös kontúrjaival a kehely, a félmillió ember a partokon” – olvasható a kongresszus emlékkönyvében.

Az esti félhomályban a sziporkázó fények neobarokk összhatást keltettek, s a rendezők jól kihasználták a Duna két partján elterülő világváros egyedülálló, háborúk és kontár építészek által fel nem dúlt csodás panorámáját. A Lánchíd modern kivilágítása, a királyi vár, a Koronázó Főtemplom és az Országház díszkivilágítása, a rakpartok mindkét oldalon fényárban úszó szegélye impozáns díszletet adott az „eucharisztikus flottatüntetésnek”.


XI. Pius pápa legátusának, Pacelli bíborosnak érkezése
(Filmhíradók Online)

A körmenet a Szent István Bazilikából indult a Duna-partra, az Eötvös téri hajóállomáshoz. Pacelli legátus teljes bíborosi ornátusban vitte az oltáriszentséget a hajóra, s a menet megindulását messze hangzó harangzúgás köszöntötte. Legelöl lovas rendőr díszszakasz haladt, majd a honvéd díszszázad követte a zenekarral. A körmeneti kereszt alatt a világi és szerzetes papság serege haladt. A papok kezében égő gyertya lobogott. Díszes baldachin alatt lépdelt a legátus, kezében az aranyozott szentségtartóval. A baldachintól jobbra a Pázmány Péter Tudományegyetem tanácsa, élén a rector magnificusszal, jobbján a fővárost képviselő polgármesterrel. A legátust a bíborosok menete követte, a sort Serédi bíboros zárta.

A Zrínyi utcán át értek az Eötvös térre, ahol a körmenet 9 kivilágított hajója várta őket. Az elöl haladó hajó orrában hatalmas, kivilágított kereszt állt. A Gellért-hegyről felröppenő rakéta jelezte, amikor elindult a főhajó, a Szent István-gőzös.

A Szent István fedélzetén a főpapok foglaltak helyet, a koronaőrség és a folyamőrség tagjai álltak díszőrséget, a hajó elején pedig 12 harsonás állt. A hajós körmenet a Duna folyásával szemben, felfelé indult, a Margitszigetet megkerülve folytatatta útját lefelé a Dunán a Horthy Miklós hídig, s itt megfordulva ért vissza az Eötvös térre. A rakpartokon 3000, égő fáklyákat tartó levente állt díszsorfalat. A nagyszerű látványban a kormányzó és környezete a királyi palota erkélyéről gyönyörködött.


A Hősök tere felépítményei a kongresszus idején

A tömeget a Gellért-hegyen rendezett tűzijáték szórakoztatta. A tűzijáték végén a Citadellánál 50 méter magas, hatalmas kereszt gyulladt ki bengáli tűzből, vörösre festve a főváros egét. Az ünnepi látványosságnak éjfél körül lett vége. A kongresszuson őszinte hittel részt vevő vallásos tömegeknek életre szóló, felejthetetlen élményt szereztek a látottak, megerősítve hitüket és keresztény meggyőződésüket.

A kongresszus második napja nem a látványosságoké és körmeneteké, hanem az áhítaté és a szakszerű eszmecseréké volt. Reggel 8 órakor a Hősök terén a katonák szentmiséje és közös áldozása nyitotta a napot. Ezen a tábornoki kar katolikus tagjai és több ezer honvéd vett részt. Délelőtt a bazilikában görög rítusú szentmisét mondtak. A szakosztályi gyűlések közül kiemelkedett az ifjúsági nagygyűlés. A kongresszus legfelemelőbb lelki élménye a 150.000 férfi május 27-én tartott éjszakai szentségimádása volt a Hősök terén, amely a Csávossy Elemér jezsuita atya által vezetett három felvonásos misztériumjáték keretében zajlott.

A több mint félmillió hazai és külföldi zarándok azzal a benyomással távozhatott a Duna-parti metropoliszból, hogy ez a város, ez az ország a béke, a biztonság és a jólét szigete az újabb háború előtt álló Európában.

Forrás: Élet és Tudomány, Gergely Jenő, Vadász Sándor
Köszönet Béni Csabának


AJÁNLÓ

A Világkongresszus emlékbélyege