Manci cölöphíd

1946-1948.

A Manci híd a második világháborúban lerombolt Margit híd helyére épített ideiglenes hajóhíd (pontonhíd) volt. 1946 májusára készült el, a Lukács fürdő kertjéből a szigeten át a Sziget (ma Radnóti Miklós) utcánál érte el a pesti partot. Ezt a hidat a néphumor a Margit név becézése alapján Mancinak nevezte el. Tervezője Mistéth Endre volt.


AJÁNLÓ

1944. november 4-én, a szombati csúcsforgalom idején fölrobbant a Margit hídnak a Pesttől a Margit-szigetig terjedő hídszakasza, műszaki hiba miatt a tervezettnél korábban. A hídszakasz összeomlásakor több, mint száz ember vesztette életét, közöttük a háromszoros olimpiai bajnok vívó, Kabos Endre is. 1945. január 18-án hajnalban pedig a megmaradt budai részt a többi híddal együtt a németek felrobbantották. A világháború viszontagságai miatt nem építették azonnal újjá a hidat. Budapest ostroma után az épen maradt mederpilléreken fajármokra szerelt kis kábelhidat építettek, amely gáz- és postai vezetékeket hordozott.

1945-ben - a háború után - feljebb a folyón, az eredeti híd roncsai mellett cölöphíd épült, amit a köznyelv Mancinak nevezett el. Az építmény a Lukács fürdő kertjéből a sziget érintésével vezetett át a pesti oldalra, és a Sziget (ma Radnóti Miklós) utcánál érte el a túlpartot. Tervezője Mistéth Endre volt.


A Manci híd első változata 1946-ban (kép: Fortepan)


A Manci híd látványa egy pesti lakás ablakából

1946-ban a jégzajlás következtében a cölöphíd megsemmisült. Helyére egy négy méter széles, ideiglenes pontonhidat építettek, amelyet 1946. május 12-én fejeztek be. A Manci híd főként a gyalogosok részére épült, 8 és 16 óra között lehetett közlekedni rajta, és az áthaladóknak igazolniuk kellett személyazonosságukat.


A Manci híd látványa a Várból (kép: Fortepan)

Responsive image
Őrök a hídon a Margitsziget lejárójánál (háttérben a Hajós Alfréd Uszoda)

Az új Margit hidat a Ganz gyár tervei alapján építették meg, és 1948. augusztus 1-jén adták át a forgalomnak. A Manci hidat ezt követően lebontották. Ma tábla őrzi emlékét a pesti rakparton.


AJÁNLÓ


A Manci híd helyzete a Margit hídhoz viszonyítva egy 1947-es térképen (kép: saját gyűjteményből)


AJÁNLÓ